samen met Teun Horck, eigenaar van lunchcafe Brownies en Downies.
Onlangs is Thijs uitgeroepen tot “Ondernemer, starter van het jaar 2012”.
Intro
Ondernemers en vooral jonge, startende ondernemers hebben moed, durf en een goed ondernemersplan nodig in deze economisch moeilijke tijden. De Rabobank wil jonge ondernemers stimuleren en uitblinkers in the picture plaatsen. Dit doen ze via de verkiezing “Vliegende Start”. Starters kunnen zich aanmelden . Door een jury, publiek en aan de hand van bedrijfspresentaties wordt de winnaar bepaald en uitgeroepen tot “Starter van het jaar.”Dit jaar is dat Thijs Swinkels.
Thijs, stel je even voor.
Ik ben 27 jaar en geboren en getogen in Veghel in de Oranjewijk. Nu woon ik in Veghel samen met mijn vriendin en onze 3 manden jonge dochter Guusje.
Na de PiusX-mavo ben ik naar het CIOS in Tilburg gegaan en heb daar mijn diploma behaald. Tijdens mijn stage op de Bernadetteschool in Oss, een school voor speciaal onderwijs, voelde ik een klik met deze doelgroep.
Als bijbaantje heb ik negen jaar gewerkt bij Hutten Catering. Dus de horeca was mij ook niet vreemd. Aanvankelijk wist ik niet goed in welk werk ik mijn ei echt kwijt zou kunnen, maar nu heb ik mijn stekkie gevonden. Lunchcafe Brownies en Downies past me als een maatpak en dat voelt prima.
Waar komt die naam toch vandaan?
Brownies zijn stukjes cake en de Downies (mensen met het Downsyndroom) zorgen hier in onze zaak voor de bereiding van het eten en een vriendelijke, professionele bediening. Er zijn inmiddels 3 zaken met dezelfde naam: in St.- Oedenrode, Asten en Veghel. De bedrijfsformule in de vorm van menu, kleur, huisstijl en werkwijze is hetzelfde. Teun Horck zwaait de scepter in St.- Oedenrode.
Hoe ben je aan dit mooie pand gekomen?
Het is de voormalige synagoge. Verder zat hier schoenenzaak “Janelli”. In juli 2010 heb ik het leegstaande pand bekeken en geschikt bevonden voor mijn plannen. Ik huur het nu.
Volgens welk concept werk je?
Het is best uniek. Twee uitgangpunten zijn belangrijk:
· Kwaliteit in producten en ambachtelijk in de verwerking
· Verder de doelgroep, de Downies, zij moeten hier tot hun recht komen.
Het is mijn drive deze twee te combineren in de dagelijkse praktijk van mijn lunchcafe. Dat vergt bedrijfsmatig werken, maar met veel oog en gevoel voor mijn personeel en mijn gasten. Deze uitdaging past precies bij mij. Ik wil een mooie balans tussen deze twee vinden. Dat maakt het noodzakelijk dat ik vriend, begeleider, maar ook baas kan zijn in mijn zaak.
Mijn personeel zou anders eenvoudig werk doen op een zorgboerderij, een fabriek, groenvoorziening of elders onder begeleiding. Kijk eens rond en zie hun vrolijke, blije gezichten.
De uitverkiezing, hoe ging dat in zijn werk?
Het is een proces van 10 weken. Ik heb me op het laatste nippertje opgegeven als kandidaat. Ieder heeft een bedrijfspresentatie op internet geplaatst. Een jury en publiek hebben drie starters uitgekozen en daaruit is in de “Ideeenfabriek” in Uden een winnaar te voorschijn gekomen en dat was ik tot mijn grote vreugde.
Wat levert je dit op?
Op de eerste plaats bekendheid, je komt in de spotlights te staan en dat is mooi en goed. Verder kan ik een paar jaar gratis rabo-internetbankieren, er is geld en hulp voor de opzet van een goede website en toegang tot social media.
Wanneer zijn jullie open en wat bieden jullie?
We zijn open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en we verzorgen lunches. Uiteraard kunnen we ook lunches bezorgen op bestelling. Voor een kop koffie met gebak kun je natuurlijk ook terecht bij ons.
Thijs, heb je nog verdere plannen?
We zijn bezig meer zaken volgens ons concept op franchisebasis te vestigen in Eindhoven, Den Bosch, Waalwijk en Boxtel. Mijn taak zal dan minder praktisch en meer organisatorisch worden. Weer een nieuwe uitdaging.
Tot slot
Al pratend met Thijs zie ik als reporter een geweldig leuke, ontspannende sfeer in dit intieme lunchcafe. Gasten, maar ook het bedienend personeel voelen zich thuis. Er is tijd voor een warm welkom, een grapje en een schouderklopje zonder dat de kwaliteit daar onder lijdt. Michel van den Heuvel uit Middelrode is een mooi voorbeeld van deze dienstbare vrolijkheid.
Op 3 december om 22.10 uur in het programma “Familieberichten” van Caroline Tensen op Ned1 kunt u onze zaak in beeld zien. Maar . . . nog beter kunt u bij ons gezellig komen lunchen. Welkom! We zitten in de Deken van Miertstraat in Veghel tegenover de Lambertuskerk en het klooster.
.
[fbphotos id=305134226266228]