Gemeente Meierijstad start pilot project Smart Twin: gratis digitaal energieadvies op maat
Gemeente Meierijstad start pilot project Smart Twin:
gratis digitaal energieadvies op maat
Gemeente Meierijstad start in oktober in Nijnsel het project Smart Twin waarmee inwoners een gratis digitaal energieadvies op maat kunnen krijgen voor hun woning. Doel van deze pilot is om inwoners meer inzicht te geven in de stappen die zij kunnen nemen om hun woning (verder) te verduurzamen. Gemeente Meierijstad vindt het belangrijk dat inwoners hun huis verduurzamen. Hiermee kunnen ze hun energierekening verlagen en wordt het huis prettiger om in te wonen.
Energiebesparing
Smart Twin is één van de projecten die gemeente Meierijstad de komende tijd gaat uitvoeren op het gebied van energiebesparing. Wethouder Menno Roozendaal: ”De gemeente heeft als doel om in 2030 het energieverbruik met minstens elf procent te verlagen ten opzichte van 2017. Alles wat we niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Dat maakt ons minder afhankelijk van andere partijen én het is goed voor het milieu. Om dat doel te kunnen bereiken, geeft de gemeente prioriteit aan projecten die bijdragen aan de reductie van energieverbruik. Het verduurzamen van woningen is hierin een belangrijke stap.”
Het project
Smart Twin is ontwikkeld door het architectuur- en softwareontwikkelingsbureau De Twee Snoeken. Smart Twin biedt een gratis digitale scan van woningen aan. Bewoners kunnen hiermee zelf bekijken welke maatregelen zij kunnen nemen om hun woning energiezuiniger te maken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het dak wordt geïsoleerd of als er zonnepanelen komen? Het model toont meteen hoeveel energie de huiseigenaar daarmee bespaart en wat de maatregel kost. Zo kan er een eigen verduurzamingsplan gemaakt worden. Het model geeft ook een overzicht van de mogelijkheden voor subsidies en leningen van het Rijk en de gemeente. Daarnaast is het eenvoudig om offertes aan te vragen. Smart Twin wordt ondersteund door Milieu Centraal en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Proef in Nijnsel
Het project start in Nijnsel en richt zich met name op koopwoningen uit de jaren zestig en zeventig. Deze woningen hebben gemiddeld een laag energielabel door de manier van bouwen in die tijd. Er is gekozen voor Nijnsel omdat daar een wat grotere groep van dit soort woningen bij elkaar in de buurt staan die op grond van bouwtekeningen op elkaar lijken. Dat laatste maakt dat het project voor deze groep van 200 woningen snel gestart kan worden. Deze woningen zijn inmiddels al digitaal nagebouwd op basis van bouwtekeningen. Naast deze groep is er binnen deze pilot nog plaats voor vijftig extra woningen in Nijnsel. Het project is vooral interessant voor mensen die in een huis wonen waar nog niet veel is gedaan aan energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie of zonnepanelen.
De gemeente Meierijstad biedt de digitale woning en het advies kosteloos en vrijblijvend aan. Deelnemers zijn nergens toe verplicht en zitten nergens aan vast. Het project loopt twee jaar en wordt tussentijds en na deze periode geëvalueerd. Dan wordt ook gekeken of het op meer plekken in de gemeente kan worden ingezet.
Brief en informatieavond voor de inwoners
Inwoners uit Nijnsel die mee kunnen doen aan dit project hebben onlangs een brief ontvangen. Daarin staat ook een uitnodiging voor een informatieavond die de gemeente in november organiseert over de pilot.
Zelf aan de slag met isoleren
Andere inwoners van Meierijstad die ook aan de slag willen met isoleren, hebben verschillende mogelijkheden. Meer informatie over de mogelijkheden om een woning te verduurzamen is te vinden op www.brabantwoontslim.nl.