Meierijstad zet stappen in opwek duurzame energie.

Meierijstad zet stappen in opwek duurzame energie.

Meierijstad gaat dit najaar een 2e tranche openstellen voor zonneweides op land. In deze
ronde gaat het om maximaal 33 hectare. Het college van B&W laat ook een eerste verkennende studie doen naar de noodzaak om beleid voor windenergie op te stellen.
2e tranche: nieuwe spelregels
Een tranche is een inschrijfperiode waarin initiatiefnemers hun plan voor een zonnepark kunnen aanmelden. De gemeente toetst elk ingediend plan aan de nieuwe voorwaarden die het college van B&W heeft vastgesteld. Voor 2024 geldt een extra eis; een plan moet onafhankelijk van het elektriciteitsnet uit te voeren zijn; Zonneparken mogen dus géén directe levering of aansluiting hebben op het elektriciteitsnet. Hiermee voorkomt de gemeente dat het net nog meer belast wordt en het zonnepark andere duurzame (energie)ontwikkelingen in Meierijstad in de weg staat.

Wethouder Menno Roozendaal: “We hebben veel geleerd van de 1e tranche; dat heeft geleid tot nieuwe, scherpere spelregels. Die geven meer duidelijkheid voor omwonenden en ontwikkelaars.” 1e tranche: Vlagheide en Schootseweg/Scheperdijk vervallen De initiatieven van NV Afvalzorg op Vlagheide (6 ha), en van ZonXP aan de Schootseweg/Scheperdijk (12,3 ha) vervallen. Eerder gaf het college beide plannen principemedewerking. Initiatiefnemers hebben geen stukken aangeleverd om tot planologische vervolgstappen te komen. Daarom vervalt de medewerking.
De eerste tranche van totaal 50 hectare ging in 2020 van start. Er werden 7 kansrijke plannen geselecteerd. Daarvan is alleen het zonnepark aan de Nijnselseweg ( 4 ha) inmiddels in bedrijf. Voor het plan Schootsedijk/Gagelstraat (9 ha) is de planologische ontwikkeling bijna afgerond.Plannen voor Laarsweg (Zijtaart) en Hintelstraat (Mariaheide) vervielen al eerder, omdat er onvoldoende inwonersparticipatie was geweest. En voor plan Sterrebos werd geen compleet principeverzoek ingediend.

Verkenning naar noodzaak beleid windenergie
Het beleidskader ‘Duurzame Energie opwek in Meierijstad’ (2023) geeft vooral aandacht aan de ontwikkeling van zonneparken; Op basis van de verkennende studies door TNO is destijds geconcludeerd dat “de mogelijkheden van windturbines voorlopig beperkt bleken tot het project Veghel Wind(t)”.

Inmiddels blijkt dat verschillende marktpartijen de mogelijkheid voor opwek van windenergie verder onderzoeken. Dat is voor het college aanleiding voor het laten opstellen van een verkennende notitie Windenergie. Hierin wordt onderzocht of de nieuwe inzichten van marktpartijen en de gewijzigde wet- en regelgeving aanleiding geven om vervolgstappen rondom windenergie-beleid te zetten; en wat deze vervolgstappen dan globaal moeten zijn. Wethouder Menno Roozendaal: “Als uit de verkenning blijkt dat er nu wél mogelijkheden zijn voor windenergie, betekent dat nog niet dat de windturbines er ook komen. Een initiatiefnemer moet eerst een concreet plan maken en uitgebreider onderzoek doen naar de locaties. Voor zon op land hebben we een prima toetsingskader, maar voor wind hebben we nog niets. De verkenning moet duidelijk maken of we dergelijk beleid nodig hebben.

Share