In Veghel 1212 peuken opgeruimd voor campagne Plastic PeukMeuk

In Veghel 1212 peuken opgeruimd voor campagne Plastic PeukMeuk

Afgelopen zaterdag werd in Veghel de zwerfafval-campagne Plastic PeukMeuk gehouden. Evenals in vele andere gemeentes is op 6 juli aandacht gevraagd voor deze plastic-vervuiling. In 6 opruim-gebieden zijn in totaal 1212 peuken geraapt. Hartelijk dank aan alle jonge en oude helpers.

Hulp bij niet alledaagse klus
Bij het Stadhuisplein zijn veel peuken geraapt. Op deze winderige zaterdag waren veel mensen op pad voor Fabriek Magnifique of het zwembad. Die mensen waren aan tijd gebonden, dus hadden echt geen 5 á 10 minuten over. Gelukkig was er ook STOER on TOUR, deze enthousiaste groep wilde voor de natuur wel een momentje komen helpen. Deze jongens en hun begeleiders pakten de afvalgrijpers en anderen hielden de afvalzakken open. Samenwerking gaat hun goed af én ze hebben nog energie over voor het Talentenfestival en Circus Caps.

Filters…plastic?
Verder was het de hele ochtend een komen en gaan van passanten, waaronder mensen die op pad waren voor de wekelijkse boodschappen. Velen waren geïnteresseerd, dus voor de bewustwording is PlasticPeukMeuk 2024 zeker geslaagd. En zo zijn vele rokers en niet-rokers zich ervan bewust dat de meeste moderne filters uit plastic bestaan. Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Daar komt nog bij dat de tabaksresten vol zitten met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. Zo vertelde een jonge roker dat hij bewust de peuken goed opruimt, belangrijk om te weten: ze horen bij het rest-afval. Peuken zijn zogenaamde SUPs: Single Used Plastic, ze kunnen NIET gerecycled worden.
Meer lezen over peuken in het milieu: www.plasticpeukencollectief.nl/waarom/

Dubakki door Veghel: aantal peuken per locatie
Op 3 en 5 juli was de Dubakki al in Veghel, ter promotie van de opruimdag. Op 6 juli waren de zappers bezig bij het Stadhuisplein. Op vrijdagmiddag hielpen 2 jongens spontaan mee (zie foto, zij tonen de peuken in het blikje). Met de Dubakki, elektrische bakfiets van de gemeente, gingen we naar de verschillende locaties. In de bak veel opruim materiaal + ruimte om de peuken (en ander zwerfafval) te vervoeren. Gelukkig is deze bakfiets ook een goed mobiel informatie-bord.
Deze editie werden er de volgende aantallen peuken uit onze leefomgeving verwijderd.
Stadhuisplein: 506
Industrieterrein De Poort: 325
Winkelcentrum De Bunders: 168
Bushalte + fietsenruimte: 137
Kruispunt buitengebied: 42
Langs fietspad De Leest: 34

Waar laat jij jouw peuk? Lees ‘onze’ tip!
Andere rokers waarmee we gesproken hebben, zorgden in het algemeen dat hun peuk in de prullenbak terecht komt. Op deze dag hoorden we ook nog een mooie TIP voor de rokers: wees voorbereid dat er niet altijd een afvalbak beschikbaar is, zorg daarom zelf voor een MINI-asbak door een metalen blikje (bijvoorbeeld van snoepjes/mintjes) voortaan te gebruiken om de peuk tijdelijk in op te bergen. Dan kun je het blikje thuis leegmaken en bij een volgende wandeling / uitstapje opnieuw gebruiken. Het past vast en zeker in uw jaszak of handtas.

Zappers, vaak wekelijks op pad en ook innovatief
De zwerf-afval-pakkers zetten zich graag in voor een fijne, schone omgeving. Deze keer was er extra aandacht voor de peuken, maar er is ook veel ander zwerfafval. Veel vrijwilligers zien tijdens een wandeling met de hond, of de fietstocht naar hun werk nogal veel blikjes, snoepwikkels en fastfood-bakjes. Dat is vaak de aanleiding om te gaan zappen.
De Plastic PeukMeuk challenge is een initiatief van het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties). Ze zijn al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het vierde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren, zie ook www.plasticpeukencollectief. Dit collectief verwerkte in 2020 de data (zoals aantallen, locaties) van de inzamelacties in een rapport en heeft dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd.
Het totaal aantal opgehaalde peuken in Nederland zal binnenkort door dit collectief bekend gemaakt worden.

Meer info via mail naar mooimeierijstad@kpnmail.nl of meld je via de gemeente-website aan als zwerfafvalpakker.

Share