Zesde landelijke campagne Plastic PeukMeuk op 6 juli 2024

Zesde landelijke campagne Plastic PeukMeuk op 6 juli 2024

Zaterdag 6 juli is het weer zo ver! We geven volle aandacht aan hét meest gevonden stuk zwerfafval ter wereld: de sigarettenpeuk.
Naast de microplastics in het filter die in onze leefomgeving belanden, zorgen de giftige stoffen voor een enorme hoeveelheid grondwatervervuiling. Wij willen dit klein ogende, maar oh zo vervuilende stuk zwerfafval zo snel mogelijk van de straat krijgen. Dit jaar doen er enorm veel landen wereldwijd mee. Zo kunnen we de druk opvoeren op lokale en internationale beleidsvoerders. Ook in Veghel gaan we aan de slag om met ‘Mooi Meierijstad’ duizenden peuken op te rapen.


Sigarettenfilter
Weet u dat de sigarettenfilter het meest gevonden zwerfafvalitem is? En weet u dat de meeste moderne filters uit plastic bestaan? Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Daar komt nog bij dat de tabaksresten vol zitten met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. Ook de zwerf-afval-pakkers (zappers) van Veghel, willen daar iets aan doen.

DOE MEE, dan ruimen we samen duizenden peuken op!
Voor de campagne Plastic PeukMeuk tellen we alle peuken. Dit geven we door aan de landelijke organisatie. Vorig jaar werden op deze PeukMeuk-dag 2585 peuken opgeruimd in Veghel.
Doet u ook mee?
Waar en wanneer:

6 juli 10.00-12.00uur Stadhuisplein, gemeentehuis: verzamelen peuken in het centrum van Veghel. We staan bij het gemeentehuis met de Dubakki -bakfiets, met voldoende opruimmateriaal. Alle hulp is welkom!
En dit is ook inleverpunt van in jouw eigen buurt of werkomgeving (individueel) verzamelde peuken.

Meer info nodig? Stuur een mail naar mooimeierijstad@kpnmail.nl Dan ontvang je aanvullende informatie over de activiteit en waar de Dubakki -bakfiets deze week nog meer zal zijn.

Afvalzak – grijper – App
Met ‘Mooi Meierijstad’ proberen we op 6 juli samen het zwerfafval-probleem aan te pakken, met deze dag de focus op peuken van filter-sigaretten. Deze kun je verzamelen in een klein (boterhammen-)zakje of in een blikje.
Veel zwerf-afval-pakkers (zappers) gebruiken bij het opruimen een afvalzak + afvalgrijper. Anderen gebruiken ook nog een App. Denk hierbij aan de Helemaal Groen-App (waar is in Veghel opgeruimd?) en de Litterati-App (lokaliseren + registreren).

Plastic PeukMeuk
Het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties) is al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het vierde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren, zie ook www.plasticpeukencollectief. Dit collectief verwerkte in 2020 de data (zoals aantallen, locaties) van de inzamelacties in een rapport en heeft dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd. En dit jaar, op 6 juli, doen meer dan 60 gemeentes mee met dit initiatief. ‘Mooi Meierijstad’ dus ook. Zij willen zoveel mogelijk peuken uit de straten van Veghel oprapen. 

Hotspots peuken in Veghel
Peuken rapen kan (helaas) overal in Veghel. Ga met je buurvrouw, je vriendengroep of alleen op pad om dit kleine afval op te rapen. Loop door jouw eigen straat, ga naar plaatsen waar mensen moeten wachten, zoals bij scholen en bushaltes of ga naar parkeerplaatsen en tankstations. Ook langs honden-uitlaat-routes liggen vaak peuken. En in de Veghelse winkelstraten en op de terrassen belanden nog steeds veel peuken naast de afvalbak.

Totaalrapportage Nederland

De data van alle geraapte Veghelse peuken wordt verwerkt in een totaalrapportage met de aantallen van Nederland. Mede daardoor weet de politiek en de tabaksindustrie hoe serieus deze vervuiling is. De plastic peuk maakt namelijk onderdeel uit van de single-use-plastics, en blijft zo’n 10 jaar na gebruik in ons milieu. Vaak achteloos op straat gegooid, daarna via regenwater of straatvegers door het afvoerputje naar onze rivieren, op naar open zee. Zo wordt ook de onderwater-flora en -fauna bedreigd door vele micro-plastics.

 

Share