Artikel Interpunctie.nl

Als je problemen hebt in de familie (bv. moeite met schoonzoon of

-dochter)….

Meneer en mevrouw kwamen bij mij vanwege hun zoon Mike en zijn vriendin. Mike had al jaren verkering met Joyce. Het was ook een tijd uit geweest, maar ze hadden al weer een hele tijd contact zonder het te vertellen. Hij wist dat zijn ouders niet blij zouden zijn.

De ouders

Zij waren boos:  Mike was niet eerlijk geweest en ook werden ze weer met Joyce geconfronteerd. Ze vonden haar niet ècht onaardig, maar ze ergerden zich aan haar (in hun ogen) “onbeschoft” gedrag (zich niet voorstellen, aan familie, geen rondje handen schudden). Meestal zei Mike dan snel “dit is Joyce” en dat was het dan.

Gesprek met zoon en vriendin

Ik nodigde het jonge stel uit in mijn praktijk. Mike was ondertussen uit huis gegaan, om conflicten te vermijden. Kort daarna was Joyce bij hem ingetrokken. Mike voelde  zich ellendig bij de situatie. Joyce bleek een heel aardig meisje, heus wel goed opgevoed, maar ze voelde zich niet op haar gemak bij zijn ouders. Ze was best verlegen, en door alle kritische blikken van zijn ouders was ze alsmaar zenuwachtiger geworden en zag ze vreselijk op tegen de bezoekjes aan zijn ouders. Overal in haar lijf voelde zij de spanning als ze erheen gingen.

Sociaal wenselijk gedrag

Ze  vertelde dat ze altijd probeerde te vermijden in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus iedereen handen geven bij binnenkomst, nee dat was haar te spannend. Ook als ze haar iets vroegen had ze altijd maar gezocht naar “wenselijke antwoorden” i.p.v. zeggen wat ze dacht of vond.

Assertieve communicatie

Ik heb haar geleerd hoe ze zich assertiever en communicatiever kon opstellen, en daarna hebben we een gesprek gehad met het stel, samen met de (schoon)-ouders. Toen zij wisten dat het geen onwil was van Joyce, werd het een heel stuk beter. Nu gaat het goed.

Share