Artikel Interpunctie.nl

Ook als het gaat om een koekje of snoepje

Soms kan een kind maar slecht wennen aan de aanwezigheid van een stiefouder. Ik hoorde pas nog dat een kind zijn vader appte op zijn werk, om via hem een snoepje te vragen, terwijl bonus/stiefmoeder 2 meter van hem verwijderd was.

Onrechtstreekse vragen

Zo kan het ook gebeuren dat een kind vraagt “wat eten we?” maar niet aan degene die aan het koken is, omdat dat contact met de stiefouder wat stroef verloopt. Ook hoor ik wel eens dat een kind zegt: “is hij (of zij) er morgen ook?”, doelend op de stiefouder. Dat voelt voor de bonus/stiefouder niet bepaald als een warm welkom.

Tijdelijk

En natuurlijk kan dat de eerste week zo gaan, dat is niet zo problematisch, maar ik zou meteen actie ondernemen: vraag het maar aan de stief/bonusouder. Hoe eerder men rechtstreekse vragen stelt hoe beter.

Grijp in

Er zijn ook ouders die het zo laten, omdat ze meevoelen met de verlegenheid van hun kind. Onder het mom van: “Ik was vroeger ook zo!” Toch denk ik dat het alleen groter wordt door het kind niet te stimuleren contact te hebben met de nieuwe partner. Hoe eerder dat contact ontstaat, hoe vanzelfsprekender het allemaal wordt.

Opvoeding

Alleen als het gaat om opvoeden dan dient de bonusouder afstand te houden. Dat is echt wat anders. Daarin kun je niet zo maar op je eigen koers varen. Opvoeden is primair de taak van de beide ouders, en niet die van de bonusouder. Dat wil overigens niet zeggen dat de stiefouder niks te zeggen heeft. Maar ik adviseer zéker in het begin vooral de dingen die móeten of niet mogen via de natuurlijke ouder te laten verlopen. Op den duur kan er een mandaat worden gegeven voor bepaalde situaties waarin de bonusouder wel kan ingrijpen.

Mandaat

Maar ook m.b.t. het mandaat: besef dat dit duidelijk moet worden gecommuniceerd, met partners, maar ook met de kinderen. Hoe je dat kunt doen is afhankelijk van de leeftijden, de verschillen in leeftijden maar ook in diverse andere omstandigheden die kunnen meespelen.

Het is in een uurtje te leren, dat wel. Maak hiervoor gerust een afspraak.

Share