Je partner steekt de kop in het zand

Je partner steekt de kop in het zand

Ik hoor vaak dat een van de partners (vaak mannen, maar soms ook vrouwen) de kop in het zand steken als de problemen van de eigen kinderen worden benoemd. Van de stief/bonuskinderen benoemt men vaak wél wat er lastig is, maar de eigen kinderen, die gaat men vaak automatisch verdedigen.

Wat doe je ermee?

Natuurlijk afhankelijk van wat er aan de orde is, hoeft daar niet altijd zoveel mee gedaan te worden. Maar als er bv. sprake is van drugsgebruik van een puber van de ene partner en dat de (misschien zelfs jonge) kinderen van de andere partner dit merken of er op een andere manier last van hebben, dan móet je daar wat mee.

De natuurlijke ouder grijpt in ….. of niet

Vaak zegt zo’n vader of moeder dan: “ik zal het met hem/haar bespreken”, en wellicht wordt er ook wel wat gezegd, maar lang niet altijd datgene wat nodig is. Totdat de stief/bonusouder zich ermee bemoeit. En dan heb je de poppen aan het dansen. Vaak betekent dat ruzie, soms rechtstreeks  tussen stiefouder en stiefkind, maar soms worden er ook anderen bij gehaald, zoals bijv. de kinderen van stiefouder. Dan is dat een teken dat er veel mis is gegaan.

Minder ernstige dingen

Ook bij minder ernstige dingen kan er ruzie ontstaan als de stiefouder ingrijpt, terwijl zij/hij dat eigenlijk niet mag doen. Maar betekent dit dan dat de bonusouder maar moet blijven zwijgen en lijdzaam toe moet zien hoe alles langzamerhand uit de hand loopt? Zeker niet, je moet leren hoe je erover kunt praten en hoe je elkaar daarbij helpt i.p.v. ruzie te maken.

Is dit te herstellen?

Soms wel, als beide partners eraan willen werken kan er veel gedaan worden. Soms ook niet meer. Als de partners nog gek op elkaar zijn kan misschien latten nog een oplossing zijn. Vaak wil men dat echt niet. En soms is dat toch echt het beste. Maar soms kan het wel hersteld worden.

De rol van de stiefgezincoach

Maar dat kan niet even in een uurtje worden opgelost, daar moet je echt met een deskundige goed voor gaan zitten. Doe je dat niet dan zal uiteindelijk het probleem blijven en waarschijnlijk nog verder uit de hand lopen.  Ook een dergelijke situatie? Maak snel een afspraak.

Share