Glas-in-lood-ramen Lambertuskerk online

Project ‘De ramen in de St. Lambertuskerk te Veghel’ afgerond
Onbekende schatten in glas in lood in de St. Lambertuskerk

Binnen Heemkundekring Vehchele is na negen jaar het project afgerond om de gebrandschilderde glas-in-loodramen in de St. Lambertuskerk in Veghel te beschrijven en om de informatie online voor eenieder beschikbaar te stellen. De ramen hebben de architecturale schoonheid van deze monumentale kerk van architect dr. Pierre Cuypers beslist nader ingekleurd en verdienen daarom een gedetailleerde beschrijving.

De prachtige ramen zijn, op een paar uitzonderingen na, gerealiseerd tussen 1883 en 1895 door het zeer gerenommeerde glasatelier Stalins en Janssens in Antwerpen. Ze bieden een goed en kleurig zicht op de godsdienstige onderwerpen, die einde 19e eeuw voor de gelovigen in de parochiegemeenschap van Veghel, maar ook ver daarbuiten, van belang waren.

In 2020 is al een brochure verschenen met een selectie van de gebrandschilderde ramen en de beschrijvingen ervan. Nu wordt op 26 februari 2024 op de website van Heemkundekring Vehchele een webpagina opengesteld, waarop alle ramen met de beschrijvingen worden getoond: www.vehchele.nl
Via een plattegrond van de kerk en een index kan men de verschillende ramen vinden. Zo zijn de ramen met behulp van detailfoto’s voor eenieder goed online te bekijken. De gedetailleerde beschrijvingen lichten de kleurrijke afbeeldingen toe. Erg handig is de beschikbare verklarende woordenlijst en een literatuuropgave. Een korte orgelcompositie, gespeeld op het orgel van de St. Lambertuskerk, neemt u in gepaste sfeer mee tijdens het bekijken van de ramen.
Met de afronding van het project komt een einde aan een monnikenwerk van 9 jaar van tal van vrijwilligers van HKK Vehchele en de Lambertusparochie.

Share