Artikel van interpunctie.nl

Contactherstel na breuk

 Onlangs heb ik weeer een casus afgesloten waarbij het contact hersteld was na een breuk. Vader en zoon  hadden steeds woordenwisselingen, waarna zijn zoon al een hele tijd niet meer bij hem was geweest. De nieuwe vriendin van vader had mij ingeschakeld, omdat zij zag dat zowel vader als zoon erg veel verdriet van de breuk hadden. Na enkele gesprekken met hen apart en 2 gesprekken met hen samen was het contact geheeld. Ik heb natuurlijk gezegd dat ze bij evt. oplopende irritaties snel terug moesten komen. Ik verwacht voorlopig niets.

Het lukt niet altijd

Jaren geleden had ik een vader die het contact wilde herstellen met zijn kinderen. Dit leek een vrij eenvoudige zaak, maar helaas lukte dit niet. Toen ik met de kinderen sprak bemerkte ik dat vader (door volledig achter zijn nieuwe vriendin te gaan staan) het vertrouwen van zijn kinderen was kwijtgeraakt. Ik heb nog geprobeerd hem hierin te begeleiden, zodat hij enigszins kon erkennen dat hij fouten had gemaakt. Dat zag hij zo niet en het lukte dus ook niet om dat contact te herstellen. Zoiets vind ik dan heel verdrietig.

Moeder en dochter

Maar een tijd geleden was er weer een  andere casus tussen moeder en dochter, die beiden psychisch best zwaar beschadigd waren in hun jeugd. Dochter was beschadigd door haar moeder omdat moeder zoveel ellende van vroeger meenam in háár leven. Dochter wilde daar erkenning voor, moeder wist niet hoe ze die kon geven. Toen ik ze daarin begeleid had kon dochter ook erkenning geven voor de schade die moeder had opgelopen en kon dochter aanvaarden dat niet alles uit het verleden nog helemaal kon worden goedgemaakt.

Fouten erkennen

Er zijn situaties waarin mensen moeten leren om gewoon te kunnen zeggen: ik heb dat fout gedaan. Er zijn ook situaties waarin men moet inzien dat het verleden niet kan worden herschreven, dat je leert begrijpen dat de fouten van toen niet expres zijn gemaakt, maar onder druk van de eigen problemen er onvoldoende oog is geweest voor het kind.

Vertalen

Door even als buffer te fungeren voor de boosheid en het verdriet, en te vertalen dat onder boosheid vaak veel emotie en gevoelens van afwijzing schuil gaan en te helpen om hierover te communiceren kan de band weer herstellen.

Share