Oda – Vlucht door de eeuwen

SINT-OEDENRODE – Bereid je voor op een cinematografische reis door de tijd met ‘Oda – Vlucht door de Eeuwen’. Deze film is niet zomaar een verhaal; het is een sprong van het jaar 700 rechtstreeks naar het hedendaagse Brabant, waar de legendarische Schotse koningsdochter Oda tot leven komt. Haar pad kruist met dat van Hilde Waris, een blind meisje van nu, die samen met Oda een ongekend avontuur aangaat. Dit belooft niet alleen een kijkje in het verleden, maar verandert ook hun levens op spectaculaire wijze.

Gedreven door een team van uitsluitend lokale, jonge vrijwilligers en acteurs is filmmaker Arne Balk samen met dorpsgenoot én co-producent Martin van Hastenberg in 2021 met deze enorme productie gestart. Arne werd geraakt door het verhaal van Oda en zag de mogelijkheid er een bioscoopfilm van te maken. Hij dook de boeken in, ging in gesprek met mensen en startte met het schrijven van scripts.

‘Netflix-waardig en gerealiseerd met een volledig team van vrijwilligers.’

Na bijna twee jaar filmen, voornamelijk in de weekenden, is de actie-avonturenfilm klaar voor première en is de filmervaring van een verrassend hoog niveau. Zo werd de trailer ingesproken door Jeroen Nieuwenhuize, een stem die je normaal alleen hoort bij trailers voor Star Wars en Jurassic Park. Dit sluit aan bij het niveau van de spannende, meeslepende speelfilm met een passie die je in elke scène terugziet en gaat beleven. Met de steun van lokale sponsoren, Gemeente Meierijstad en het Cultuurfonds, heeft de groep na hard werken samen een waar meesterwerk gecreëerd dat de historie van Meierijstad eer aandoet.

De Legende van Oda
Meer dan alleen een naam, is Oda een symbool van wonderen en veerkracht. Haar genezing van blindheid, een wonder door toedoen van de Luikse bisschop Lambertus, vormt een cruciale plotwending in deze film. Deze verhaallijn is niet alleen een ode aan de legende, maar brengt ook een stukje geschiedenis tot leven en geeft de Brabantse legende door aan een nieuwe generatie.

‘Oda – Vlucht door de Eeuwen, een film waar jong en oud samen van kunnen genieten.’

Gefilmd midden in het Groene Woud en uiteraard nabij de Odaberg, biedt de adembenemende natuur in de film een visuele traktatie waarbij elke scène de kijker meeneemt van emotie naar actie en avontuur. Vroege kijkers omschrijven de film al als ‘Netflix-waardig’, een bewijs van zijn universele aantrekkingskracht en cinematografische kwaliteit. Maar het is een film met een missie; ‘Oda – Vlucht door de Eeuwen’ is meer dan entertainment; het is een viering van de cultuur, geschiedenis en pracht van Brabant. De legende van Oda verbindt niet alleen de huidige gemeenschap met haar verleden, maar inspireert ook een nieuwe generatie met haar tijdloze verhaal.

Groots begin
De première op 25 januari in de bioscoop Industry op de Noordkade in Veghel belooft een spektakel te worden. In 2024 zal de film door heel Brabant te zien zijn en nodigen de makers iedereen, van geschiedenisliefhebbers tot filmenthousiastelingen, van harte uit om deel te nemen aan dit onvergetelijke avontuur.

Een film voor de hele familie
‘Oda – Vlucht door de Eeuwen’ is een film waar jong en oud samen van kunnen genieten, een ware familie-ervaring die iedere generatiekloof overbrugt – precies wat de makers voor ogen hadden.

Informatie:
Première: 25 januari 2024
Duur: 90 min.
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Taal: Nederlands, Engels (ondertiteld)
Genre: Actie, avontuur
Waar te zien: bioscoop Industry te Veghel. Vervolgens gedurende 2024 te zien door heel Brabant.
Meer info: www.odafilm.nl

Link naar de trailer: Youtube: https://www.youtube.com/@odadefilm8541

Share