Nieuwe methode in aanpak rattenoverlast Meierijstad

Nieuwe methode in aanpak rattenoverlast Meierijstad

Het bestrijden van bruine en zwarte ratten gebeurt in Meierijstad vooral door de inzet van lokdozen en vangkooien; en door gerichte voorlichting aan inwoners van gebieden waar overlast is. Maar als dat allemaal onvoldoende helpt, gaat de gemeente voortaan ratten afschieten met een luchtbuks om een einde te maken aan een plaag.

Veiligheid voorop
Wethouder Jan van Burgsteden: “Het afschieten is een vrij radicale methode; dat realiseren we ons natuurlijk ook. Daarom doen we dit alléén als niets anders helpt én we doen dit uiterst zorgvuldig. Allereerst door de actie bij de politie aan te melden en eventuele bewoners van het gebied vóóraf te informeren met een brief. Zo zijn ze voorbereid op wat er gaat gebeuren. We nemen veiligheidsmaatregelen op de locatie; En alleen een gespecialiseerde en daartoe bevoegde rattenbestrijder mag schieten”. De inzet van de methode is vooral in de avond- en nachtelijke uren; dan zijn de ratten het meest actief. Van tevoren kijkt die medewerker met nachtkijkers waar de ratten zich vooral bevinden; Dat verhoogt de pakkans. Een raak schot is altijd direct dodelijk en veroorzaakt geen onnodig leed aan de dieren.

Ratten in de winter
Ratten kunnen ziekten verspreiden en schade aanrichten aan álles wat ze onderweg tegenkomen; (electriciteits)kabels, isolatiemateriaal, plafonds etc. Om deze risico’s te beperken is bestrijding noodzakelijk; de gemeente is daarvoor verantwoordelijk in het openbaar gebied; de inwoners op eigen terrein.
De gemeente vraagt er bewust in deze periode aandacht voor. De gewassen zijn geoogst, op de akkers vinden de ratten geen voedsel meer. Dan trekken ze naar de bebouwde kom. Omdat het winter is, verblijven de mensen binnen en nemen ze de ratten niet of veel minder waar. Maar ze zijn er wel en planten zich ook snel voort als ze over 3 dingen beschikken: voedsel, water en een schuilplaats. De meldingen komen dan bij de gemeente binnen zodra het voorjaar zich aandient en mensen weer in de tuin verblijven. Preventie en bestrijding nu betekent minder overlast in het voorjaar.

Ratten geen kans geven
Inwoners kunnen zelf ook veel doen om overlast van ratten te voorkomen:
• Zorg dat de tuin netjes is en ruim rommel op. Een stapel rommel (ook brandhout) is een
ideale plek voor ratten om te nestelen;
• Laat ’s nachts geen voedselresten, ongewassen borden of bestek etc. achter;
• Bewaar voer voor het konijn, de kippen etc. in een afgesloten bak; Knoei geen voer of
ruim het direct op.
• Voer geen vogeltjes met vetbollen, pindaslingers of ander eten dat blijft liggen/hangen;
• Ruim het afgevallen fruit van bomen meteen op.
• Herfst- of wintertafels, sier- en bloemstukken kunnen beter geen fruit, pompoenen, noten, eikels, kastanjes etc. bevatten.

Share