Meierijstad plant op 5 locaties bomen op Nationale Boomfeestdag

Meierijstad plant op 5 locaties bomen op Nationale Boomfeestdag

Op woensdag 15 november is het weer Nationale Boomfeestdag. Zoals ieder jaar worden hier de kinderen van groep 8 van diverse basisscholen hiervoor uitgenodigd.
De gemeente Meierijstad organiseert dit jaar samen IVN Sint-Oedenrode en werkgroep ’t Hurkske, de buitendienst van de gemeente en een aannemer op 5 locaties de plantwerkzaamheden: Sonseweg en Rijsingen in Sint-Oedenrode, in Boerdonk bij de Meerbosweg (‘t Hurkske), het Rabattenbos in Veghels Buiten en de Steengraaf in Erp.

Thema van 2023: ‘ Opgroeien met Bomen’
Het doel van de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag is kort en krachtig: Kinderen betrekken bij het gemeentelijk groen en ze de waarde van groen laten inzien. Het thema van 2023 is ‘Opgroeien met Bomen’ Dit thema is gekozen om kinderen het belang te laten zien van het opgroeien in een omgeving met bomen. Bomen zijn belangrijk, ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat!
Wethouder Jan van Burgsteden: “De boomfeestdag bestaat al ruim 60 jaar en het is mooi om te zien dat iedereen zich vaak nog goed kan herinneren waar hij/zij zelf een boompje geplant heeft op de boomfeestdag in hun jeugdjaren. Deze dag staan we stil bij het feit hoe belangrijk bomen zijn in ons leven. Bomen helpen om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. De kinderen leveren deze dag hun bijdrage aan nieuwe natuur door bomen en bosplantsoen te planten. Bomen die kinderen in de toekomst weer aan de volgende generatie kunnen laten zien. Het is dan ook leuk om deze traditie samen met de kinderen voort te zetten.”

Soorten bomen, struiken en bosplantsoen
Op de locaties in Sint-Oedenrode, Veghel, Erp en Boerdonk worden in totaal maar liefst 3335 bomen en bosplantsoen geplant. De soorten bomen die geplant worden zijn veldesdoorn, Iep, zoete kers, Linde, haag beuk, wilde appel, Mispel, grove den en aan bosplantsoen Kornoelje, Meidoorn, Elegantier, Vlier, Lijsterbes, Hazelaar, Sleedoorn, Gelderse roos, wilg, hondsroos, vuilboom, Liguster, Kardinaalsmuts.

Share