Column

Jaloezie en achterdocht in relaties

Natuurlijk is  ieder mens wel een achterdochtig of jaloers. Bv. als jij als enige niet mee gevraagd wordt voor een uitje, of als het plotseling stil wordt als jij binnenkomt. Dan voel je dat er iets is waar jij geen deel van bent. Soms gaat het echter slechts om een verjaardagscadeau wat men voor je wil kopen. Of een andere verrassing.

Ziekelijke jaloezie

Sommige mensen zijn extreem jaloers, zien overal spoken. Vaak zijn dit mensen die ook snel ruzie hebben met bv. buren of familie. Uiteindelijk valt daar slecht mee te leven. Deze mensen zijn echt ongelukkig, maar maken ook mensen die dicht bij hen staan ongelukkig. Ik zou tegen deze mensen zeggen: ga naar een psycholoog of psychotherapeut, voordat je alles kwijt raakt.

Controle

Soms begint het met kleinigheden. (Waarom was je zo laat thuis? Heb je wel ècht overgewerkt?) En als de jaloerse of achterdochtige persoon voldoende is gerustgesteld lijkt het weer over. Maar soms wordt het steeds erger. Men moet steeds gerust gesteld worden. Steeds vaker zijn er verdenkingen, steeds meer wordt er gecontroleerd. Dan is er echt iets mis.

Is er een ander?

Natuurlijk hoef je niet naïef te zijn. Sommige mensen gaan inderdaad vreemd. Dat kan ook je relatie kosten, dus het is niet verstandig. De meeste mensen doen dat echter niet zo snel. Men weet immers wat er op het spel staat. Verliefdheid op een ander komt wel vaak voor, maarmeestal gaat dit over.

Partners

Partners gaan vaak te ver in aantonen dat er niks aan de hand is. Men blijft maar bewijs leveren dat er echt geen ander in het spel is, dat er echt is overgewerkt, dat je echt niet hebt doorverteld waar de ander je van heeft beschuldigd. Dat werkt echter niet. Je kunt blijven bewijzen tot St. Juttemis.

Advies

Hou op met bewijzen leveren terwijl het niet helpt. Hoe eerder je daarmee stopt hoe meer kans je hebt dat de ander hulp gaat zoeken.

Share