Column

Wel of niet betrekken van familie bij julli problemen?

Ik hoor regelmatig dat mensen met hun ouders praten (of met zussen, of met vrienden) als men relatieproblemen heeft. Dat kan inderdaad heel goed werken. Tenslotte kennen zij jouheel goed en je partner waarschijnlijk ook.

Risicos

Tegelijk zijn er ook gevaren aan het betrekken van je familie bij de problemen in relaties.

Men houdt van je en daarmee is hun mening gekleurd. Men wil je geen pijn doen, wil je troosten en helpen. Daarmee is de objectiviteit weg.  Bovendien heeft men belangen: ouders willen soms niet dat je gaat scheiden of juist hoe eerder hoe beter. Maar daar gaan jullie zelf over.

Meepraten

Soms gaan ze meepraten, geven je gelijk ook als je dat eigenlijk niet hebt. Andere mensen gooien graag extra olie op het vuur, zodanig, dat je je bijna schuldig voelt als je de relatie toch niet wilt stopzetten maar bv. in relatietherapie wilt gaan.

Eigen ervaringen

Vaak is hun hulp gebaseerd op hun eigen ervaringen: ik ben gescheiden en voel me nu veel beter dan voorheen: jij moet ook vast gaan scheiden, dat is beter voor je. Voor sommige mensen is het beter de relatie te verbreken, voor anderen niet, ook al lijkt het soms precies hetzelfde. Je kunt nooit één op één jouw ervaringen op de ander plakken.

Fout?

Is het altijd verkeerd om met familie of vrienden te praten over je relatieproblemen? Nee, zeker niet. Er zijn mensen die er heel goed in slagen om de juiste vragen te stellen, niet te snel te oordelen, een spiegel voor te houden, te troosten.

Maar ik kom ook wel eens tegen dat de familie de strijd alleen maar aanwakkert, het probleem verergert, zodanig dat men zelfs bijna moet kiezen voor de familie en tegen de partner.

Ben jij dat familielid dat om hulp gevraagd wordt?

Houdt voldoende afstand, stel vragen, oordeel niet, en zeg gerust dat je dingen niet weet. Jij hoeft het niet op te lossen. Dat kunnen alleen de personen in kwestie. Het is hún relatie!

Share