Column

Jij maakt me ongelukkig

Er wordt vaak teveel van anderen verwacht. Als je een relatie met iemand aangaat denk je dat hij of zij jou gelukkig gaat maken. Maar als jij over het algemeen niet gelukkig bent met jezelf, kan geen ander jou ooit gelukkig maken.  Je zult dan ook na verloop van tijd ontdekken dat de ander er niet in slaagt om jou gelukkig te maken.

Slachtofferschap

We zijn geneigd om “de schuld” van het ongelukkig voelen bij de ander neer te leggen. “jij maakt me ongelukkig” zeggen we dan. Maar dan geef je de ander wel erg veel macht. Natuurlijk kan de ander vervelende opmerkingen maken of jou pijn doen, maar het gaat erom hoe jij ermee omgaat. Hoe lang láát jij je pijn doen? Waarom besluit je niet om andere stappen te zetten? Waarom al dat slachtofferschap?

Keuzes

Je bent geen slachtoffer, we hebben allemaal  de mogelijkheid om iets wel of niet te verdragen, als je het verdraagt sta je het zélf toe! Dat klinkt hard, maar je hebt altijd een keuze (om weg te gaan, om die ander op zijn gedrag te wijzen, om alles wat gezegd wordt om je pijn te doen volledig naast je neer te leggen en  later het gesprek aan te gaan….)

Pech en hoe je ermee omgaat

We hebben allemaal wel eens pech in het leven. Of iets wat niet lukt, en waarover wij ons geduld verliezen. Ook dan kun je kiezen: laat ik dit bepalend zijn voor mijn zelfbeeld, voor wie ik ben? Laat ik dit mijn hele dag/week bepalen? Of richt ik me op wat anders??

Ben ik een mislukkeling of ben ik iemand die het tenminste geprobeerd heeft. Het eerste is negatief, het tweede voelt echt veel beter aan.

Veel werk te doen

Toch kán niet iedereen zo denken, niet iedereen kan na het vallen weer opstaan. En natuurlijk mag je even jammeren, zeuren of mopperen dat het niet gaat zoals je gewild had.

Maar sommige mensen zeggen dat ze geboren zijn voor het ongeluk… En dat klopt gewoon echt niet! Als je slachtoffer bent, heb je nog veel werk te doen.

Share