Eerste Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan Marius Strijbosch

Eerste Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan Marius Strijbosch

Gemeente Meierijstad beloont vanaf dit jaar inwoners en organisaties, die zich op inzetten voor het behoud van het erfgoed en monumenten in de gemeente, met een zogenaamde Erfgoedpluim.Wethouder Johan van Gerwen reikte gisteravond de eerste Erfgoedpluim Meierijstad uit aan Marius Strijbosch. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de Heemkundekring ‘Erthepe’.

Unanieme ondersteuning
De pluim is een waardering voor personen en/of organisaties die zich inzetten voor het behoud en herstel van het waardevolle materieel en immaterieel erfgoed binnen Meierijstad. Een omschrijving die van toepassing is op de heer Strijbosch. ‘Erthepe’ maakte, onder zijn voorzitterschap, een grote groei door. Ook zijn de afgelopen jaren, onder zijn voorzitterschap, een groot aantal projecten in Erp gerealiseerd. Daarnaast heeft de heer Strijbosch een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming en het functioneren van het Platform Erfgoed Meierijstad en is hij vanaf 1994 tot 2023 lid geweest van de gemeentelijk Monumentencommissie. Gezien de uitzonderlijke verdiensten van Marius Strijbosch voor het behoud en de ontwikkeling van erfgoed van Meierijstad en heemkunde van Erp in het bijzonder, ondersteunde de adviesraad Erfgoedpluim Meierijstad de
voordracht van de heer Strijbosch unaniem.

Keramisch kunstwerk
De Erfgoedpluim Meierijstad is een kunstwerk in de vorm van een schaal van gegoten aardewerk. Het kunstwerk is speciaal ontworpen voor Meierijstad door keramist Olav Slingerland, met medewerking van de vrijwilligers van de Fabriekswinkel op de Noordkade. Zijn werk werd o.a. getoond in het CODA museum in Apeldoorn, Museum Princessehof in Leeuwarden en keramiekmuseum de Tiendschuur in Tegelen. Het reliëf in de schaal is ontstaan door de mal handmatig te bewerken. De lijnen vormen een gestileerde pluim. Het instellen van de Erfgoedpluim was het resultaat van een motie die vorig jaar unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen tijdens de behandeling van de Erfgoedvisie.

Ook nomineren?
De Gemeente Meierijstad roept haar inwoners op om personen of organisaties, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het behoud van erfgoed, voor te dragen voor een Erfgoedpluim. Iedereen kan projecten of personen voordragen. Meer informatie over het nomineren voor de Erfgoedpluim en de bijbehorende voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Meierijstad, zie
https://www.meierijstad.nl/Nieuws/2022/Oktober/Gemeente_Meierijstad_reikt_Erfgoedpluim_uit

 

Share