Column

Alles achtergelaten voor de liefde……

Verliefdheid is mooi, maar ook gevaarlijk: het verstand werkt niet goed. Als je na een scheiding weer opnieuw verliefd wordt, denk je dat alles vanaf nu beter wordt. Het kan heus wel goed gaan, maar het vraagt meer dan je tevoren kunt overzien. En in sommige gevallen is het rampzalig.

Je laat nogal wat achter

Ik maak het wel eens mee, en het is elke keer een drama als iemand bv. vanuit Overijssel of Noord-Holland naar deze omgeving is verhuisd voor de liefde. Meestal laat men veel van zichzelf achter (huis, werk, vrienden en familie) en als kinderen niet meeverhuizen moeten ze voor de omgangsregeling veel verder reizen en kan het een gedoe zijn om toestemming te krijgen van de ex-partner.

Als het kind wel is meeverhuisd (bv. omdat de andere ouder niet meer leeft of op een andere manier geen rol kan spelen) moet een kind naar een andere school, opnieuw vriendjes maken, etc. Je kind laat dan dus ook alles achter.

Bezint eer gij begint

Je kunt nooit weten wat je te wachten staat, en zonder risico’s leven bestaat niet, maar je kunt je wel goed voorbereiden. Een boek lezen is toch anders dan een gesprek met jouw nieuwe partner bij een stiefgezincoach hebben. Ik kan vaak tevoren al tips geven over fouten die meestal binnen enkele weken al gemaakt zijn. Maar ook op langere termijn een tijdje met iemand meewandelen kan geen kwaad.

De huishoudster

Ik zal nooit vergeten hoe een vrouw met haar enig kind uit Zuid-Limburg naar een dorpje hier in de omgeving was verhuisd voor de liefde.  Ze had nooit verwacht dat haar nieuwe partner zijn vrijgezellenleventje bleef aanhouden en dat zij zich een “veredelde huishoudster” voelde.

Ze had het niet eerder gedurfd dit aan te kaarten omdat ze bang was dat er geen redden aan zou zijn. En er wás inderdaad geen redden aan: hij was niet van plan om zijn leven te veranderen en vond het wel gemakkelijk dat hij niet zelf hoefde te wassen, strijken en eten koken. Poetsen deed hij sowieso al nooit…..

Op hangende pootjes

Mevrouw kon niet anders dan terug verhuizen naar Limburg en bij haar bejaarde vader intrekken. Haar zoontje moest weer opnieuw verkassen, maar was ook blij dat hij zijn oude vriendjes weer ging zien. Haar werkplek  in de winkel van haar zwager was inmiddels bezet. Gelukkig zijn dit soort situaties uitzonderingen, maar nog steeds gaat 60% van de samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar.

Share