Leon d’n Urste prins van Kuussegat

Prins Leon d’n Urste is nieuwe heerser van Kuussegat!

“Jazeker!” riep ik op de vraag van Han of ik Prins van Kuussegat zou willen worden. Om direct daarna te beseffen “Prins van Kuussegat, O jee dat is wel een hele grote eer!”

“Eind juni 2021 werd ik door Oud-Prins Robert d’n Twidde gebeld. Hij had voor mij en mijn vrouw Martje een verrassing. Nietsvermoedend zaten we wat te kletsen toen Han, de voorzitter van de Kuussegatters binnen kwam lopen”. Nog steeds gingen er geen belletjes rinkelen… tot de duidelijke vraag werd gesteld.  “Nadat ik als Prins van Kuussegat 2021/2022 was gevraagd moesten we het niet vijf, maar bijna achttien maanden stilhouden en in onze eigen ‘bubbel’ blijven! We weten allemaal hoe dat gelopen is… Geen Hofzittingen betekende geen Prins Carnaval. Samen met mijn Adjudanten en onze vrouwen moesten we pas op de plaats maken. Dat was even slikken.

“Daarom vind ik het echt geweldig dat ik nu als heerser van Kuussegat aan het roer mag staan, in dit jubileumjaar!  We hebben er zo ontzettend veel zin in. Samen met mijn broer Adjudant Bas en Adjudant Niels en hun vrouwen Conja en Meike, willen wij dit jaar met alle Kuussen en Kuussinen van Kuussegat een geweldig carnaval gaan vieren!” 

Prins Leon d’n Urste is in het dagelijkse leven beter bekend als Leon van Boxtel en is geboren en getogen in het geweldige Kuussegat. Hij is vijftig lentes jong en gelukkig getrouwd met Martje.

Al negen jaar is hij met veel plezier de directeur van drie basisscholen: De Empel in Empeldonk, De Antoniusschool in Paplippelland en De Nicolaasschool in Zandhazenrijk. Daarvoor was hij directeur van de basisschool De Ark in Kuussegat. “Wellicht dat een aantal mensen mij van deze scholen kennen.”, lacht Prins Leon. En sinds dit jaar mag hij ook directeur van de Taalvijver zijn, een voorziening voor anderstalige kinderen. In z’n vrije tijd gaat hij graag hardlopen om samen met de Marathontoppers een hele of een halve marathon in het buitenland te lopen. Daarnaast zit hij namens partij HIER in de gemeenteraad en is hij met veel plezier lid van de Burgersociëteit Veghel.

C.V. De Kuussegatters is voor Prins Leon d’n Urste zeker geen onbekende club. “Tussen 2009 en  2015, dus vanaf Prins Jeroen I t/m Prins Peer IV, ben ik bestuurslid van C.V. De Kuussegatters geweest. Dat was een ontzettend leuke tijd. Ik weet dus hoeveel vrijwilligers elk jaar weer hun best doen om een geweldig carnavalsfeest voor iedereen in heel Kuussegat te organiseren, dat is ‘t Skonste wa-t’r is. ”Op dit moment is Prins Leon binnen de CVK actief voor het Oudercarnaval ‘De Jong van Toen’ die dit jaar hun vijfjarig jubileum gaan vieren. “Het is mooi om te zien dat Carnaval het feest is dat je samen viert.  Dus jong en oud, vrienden en familie. Precies zoals we in Kuussegat al 55 jaar samen carnaval vieren: Vijf kirre elluf, ‘t gu vanzelluf!

Adjudant Bas van Boxtel

“Of ik adjudant van Kuussegat wilde worden? ‘Natuurlijk! was mijn eerste reactie aan voorzitter Han, maar eerst effe met Conja overleggen. Aan haar ogen te zien was ze meteen om! We hebben niet te veel nagedacht en meteen JA gezegd! Als je er dan ook nog achter komt dat je adjudant van je broer mag zijn, met wie je altijd heel erg close bent geweest dan maakt me dat heel trots en enthousiast. Daar is Conja het helemaal mee eens.

Bas van Boxtel is 49 jaar jong en al 16 jaar dolgelukkig met Conja. Samen hebben zij drie dochters, Lone (11 jaar), Dané (13 jaar) en Yzze (14 jaar). Zij hadden alle drie geen clue wat er te gebeuren stond. Dat hebben we bijna 2 jaar geheim weten te houden. Het vijfkoppige gezin woont met hun hond Buddy al 15 jaar in the Hillstreet (Heuvelstraat) in Veghel.

Carnaval is hét feest van het jaar waar Bas en de rest van het gezin jaarlijks naar uitkijkt. Flink uitgedost zorgen ze dat er geen hoogtepunt van het carnaval in Kuussegat zonder hen plaatsvindt. Wat hebben we er een zin in om het dit jaar als 6-tal met iedereen samen nog grootser te vieren.

Bas werkt al 29 jaar bij Hutten, waarvan de laatste jaren als manager van de productiebedrijven. Daar is Bas verantwoordelijk voor alle fantastische culinaire producten die de productie keuken, bakkerij en de Verspillingsfabriek verlaten. Naast werken houdt Bas thuis ook van lekker koken en gezellig borrelen met vrienden.

Adjudant Niels van Doorne

“Ik ben super vereerd dat ik adjudant mag zijn, samen met Meike en onze meiden wordt dat echt keileuk! Maar dat feestje is natuurlijk niet compleet zonder Prins Leon d’n Urste, Adjudant Bas, aanhang én alle Kuussen en Kuussinnen, beloofd Niels van Doorne.”

Niels is 46 jaar oud, getrouwd met Meike en samen hebben zij drie fantastische dochters: Milou (17 jaar), Fieke (14 jaar) en Sille (12 jaar). “Carnaval zit in ons bloed. Het loopt als een rode draad door ons gezin. Meike is lid geweest bij de jeugdcommissie. Daar heb ik de carnavalsvereniging leren kennen. In die tijd zat ik zelf nog in het bestuur van volleybalvereniging Skunk uit Veghel. Toen al vroegen ze of ik bij de Raad van Elluf wilde. De dag nadat ik daarmee stopte, belde de carnavalsvereniging alweer op. En zo geschiedde. Het mooiste aan de Raad van Elluf vind ik dat je een verbindende factor kunt zijn. Zoals bij het bejaardencentrum, gehandicaptenzorg en basisscholen. Met het feestje wat we brengen maak je de mensen blij.” We kunnen wel stellen dat Niels is heel betrokken bij het Veghelse verenigingsleven.

Niels werkt bij de Bruin Techniek in Tilburg. De Bruin is een technische groothandel in aandrijftechiek. “Ik werk er inmiddels alweer 3 jaar als supply chain manager. Het is een veelzijdige baan waar ik het goed naar m’n zin heb. Echt een Brabants bedrijf. Zoals jullie weten kunnen ze in Tilburg ook heel goed carnaval(feest) vieren. Ik zit er dus goed op mijn plek!”

Share