Column

Mijn kind voelt zich niet thuis bij mijn nieuwe partner.

Als je in een samengesteld gezin woont, is het heel logisch dat je kinderen aan je nieuwe partner moeten wennen. Andersom moet je partner ook wennen aan jouw kinderen. En als je partner ook kinderen heeft geldt dat ook voor jou en je kinderen. Maar soms heeft de partner geen eigen kinderen en is hij (of zij) geen kinderen gewend. Ook dan loopt het allemaal niet vanzelf, zoals je gehoopt had.

Bizar

Meerdere malen heb ik gehoord dat kinderen zich niet op hun gemak voelen bij de nieuwe partner. Dat kan zich uiten in vreemd en bizar gedrag, maar soms ook dat ze niet gewoon aan de stiefmoeder vragen wat er gegeten wordt, of dat ze stiefvader negeren. Ze weten niet hoe ze moeten omgaan met de nieuwe partner. Daar zit lang niet altijd iets negatiefs aan, maar meer: het is hier anders, ik ben voel me niet thuis.

Stel geen lastige vragen

Sommige ouders gaan dan moeilijke vragen stellen aan een kind. Waarom doe je dat? Kinderen kunnen daar vaak niet op antwoorden, doen het niet om “vervelend” te zijn. Maar het IS natuurlijk WEL vervelend. Dus er moet wel worden ingegrepen, en liefst redelijk snel. Hoe langer je wacht, hoe meer dit gedrag is ingesleten, en hoe moeilijker het is om het te veranderen.

Een koekje of snoepje vragen

Ik heb wel eens gehoord dat een kind aan een stiefmoeder (bonusmoeder) geen koekje durfde te vragen en dan zijn vader appte om dat koekje te vragen. Vader zag daar geen kwaad in, hij was zelf vroeger ook verlegen. Als je in zulke situaties het kind niet snel helpt, wordt het zo gewoon, dat het later ook geen nieuw gedrag meer durft te oefenen. Een stiefmoeder in een dergelijke situatie zal zich dan altijd nog meer buitenstaander voelen dan zij zich waarschijnlijk tóch al voelt. Zo’n relatie is dan bij voorbaat al veel lastiger, dan dat je het in het begin oplost.

Hoe oplossen?

Daar is geen eenduidige tip over te geven. Elke situatie is anders. Maar vaak is het op zich snel en gemakkelijk te verhelpen.  Wel is het belangrijk dat je ook kijkt naar de patronen die zich in de toekomst zouden kunnen vormen, zodat je voorkomt dat dergelijke situaties op een ander niveau zich toch weer herhalen. Ook dat is vrij gemakkelijk aan te pakken. Als je het ziet aankomen, kun je vooraf al ingrijpen. Dan ontstaan er geen ongemakkelijke situaties.

Share