Digitale bewustwording bij de Bibliotheek

Digitale bewustwording bij de Bibliotheek:  crypotakkies, digitale detox en regels voor robots

In de maand november pakken de Noord Oost Brabantse Bibliotheken flink uit met The Glass Room Experience en de AI-Parade. Een (interactieve) tentoonstelling die bezoekers een inkijkje geeft in hun digitale leven. Het programma is verrijkt met lezingen en workshops. Meer kennis en bewustwording rondom digitaal burgerschap: dat is waar de Bibliotheken in Oss, Maashorst, Meierijstad en Bernheze naar streven.

Digitale privacy

Twee drijvende krachten achter de themamaand bij de Bibliotheken zijn Annemarie Baaijens en Sandra van Bruinisse. Sandra legt uit: “We merken dat heel veel mensen, jong en oud, toch vaak met vragen zitten. Ze kennen niet goed de gevolgen van de dingen die ze digitaal doen. Deze tentoonstelling is voor iedereen heel interessant. Bezoekers worden echt aan het denken gezet. Wat zijn de gevolgen van mijn online gedrag en wat kan ik doen om mijn privacy beter te beschermen?”

Eyeopener

Bezoekers van The Glass Room Experience kunnen na afloop thuis zelf checken wat de invloed is van online media op hun leven. Voor Annemarie zelf was het ook een eyeopener: “Ik dacht, dat valt voor mij best mee. Nou, het viel helemaal niet mee. Volgens de deskundigen heb ik echt wel verslavingsverschijnselen als ik niet op social media verkeer. Ik zeg nu vaker: en nu weg met die telefoon, nu ga ik gewoon even niet op de digitale snelweg.”

Tip: workshop met cryptotakkies

Sandra en Annemarie kijken halverwege de maand tevreden terug én verwachtingsvol vooruit. “Gisteravond hadden we een lezing over virtual reality. Mooi om te zien welke bewustwording en dialoog op gang kwam bij de bezoekers. En er staan nog meer interessante activiteiten op het programma. Als uitsmijter hebben we op 7 december speciaal voor jongeren een interactieve workshop met Cryptotakkies over starten met cryptocurrency. Zeker een aanrader!”

Tentoonstelling, lezingen, workshops

The Glass Room Experience is gedurende de maand november nog gratis te bezoeken in de Bibliotheken Oss, Uden, Veghel, Schijndel en Heeswijk-Dinther. In Oss geldt dat ook voor de AI-parade. Ga voor meer informatie over alle lezingen en workshops en voor het reserveren van tickets naar www.nobb.nl/activiteiten.

Lezingen en workshops rondom digitaal burgerschap

Donderdag 24 november, 20.00 uur, Bibliotheek Uden

Lezing: Digitaal gedrag

Filosoof en schrijfster Doortje Smithuijsen is te gast. Centraal tijdens deze lezing staat haar laatste boek: Iedereen verslaafd? Een analyse van ons digitale gedrag.

Zondag 27 november 2022, 14.00 uur, Bibliotheek Oss

Lezing: Regels voor Robots

Dr. Katleen Gabriels geeft een lezing over kunstmatige of artificiële intelligentie. Zij gaat in op de vraag of robots in de toekomst regels nodig hebben. 

Woensdag 30 november 2022, 20.00 uur, Bibliotheek Veghel

Lezing: De zin en onzin van een digitale detox

Hans Schnitzler verzorgt een spannende en zéér actuele lezing waarin vragen gesteld worden die ieder mens aangaan.

Woensdag 7 december 2022, 20.00 uur, Groene Engel Oss

Workshop Cryptotakkies: starten met crypto

De Crypotakkies geven een interactieve workshop voor jongeren die willen starten met cryptocurrency. Dit is wat je er op zijn minst over moet weten!

 

Share