Lezing: ‘De zin en onzin van een digitale detox’

Lezing: ‘De zin en onzin van een digitale detox’ van Hans Schnitzler

Woensdag 30 november geeft Hans Schnitzler een lezing in Bibliotheek Veghel over de zin en onzin van een digitale detox. Schnitzler (Den Haag, 1968) is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Centrale thema’s in zijn werk zijn de invloed van digitalisering op de alledaagse leefwereld, ethiek, onderwijs en burgerschapsvorming. Thema’s die perfect aansluiten op de tentoonstelling The Glass Room Experience, die de hele maand november in de Noord Oost Brabantse Bibliotheken te bewonderen is. Schnitzler sluit de maand af met een spannende en zéér actuele lezing waarin vragen gesteld worden die ieder mens aangaan.

In 2017 verscheen van zijn hand Kleine filosofie van de digitale onthouding. In dit boek onderzoekt hij, aan de hand van de ‘digitale detox’-ervaringen van zijn studenten, wat het betekent om offline te gaan in een wereld die altijd online is. Eind 2021 publiceerde hij Wij nihilisten – een zoektocht naar de geest van digitalisering.

Zijn opiniestukken zijn verschenen in diverse dagbladen in Nederland en België, te weten: de VolkskrantNRC, Trouw, De Standaard en De Morgen. Essays van zijn hand zijn onder meer gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en Hard Gras. Met enige regelmaat is Schnitzler te gast bij tv- en radioprogramma’s (o.a. De wereld draait door, Met het oog op morgenHet filosofisch kwintetEenVandaag) om zijn licht te laten schijnen over maatschappelijke fenomenen en de rol die technologie/digitalisering daarbij speelt. VPRO Tegenlicht weidde begin dit jaar een uitzending aan hem, genaamd ‘Digitale Detox’.

Kaarten
Kaarten kosten 8 euro. Leden van de Bibliotheek en CJP-leden betalen 6 euro. Kaarten kunnen hier besteld worden, en in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. De lezing begint om 20.00 uur in de Bibliotheek Veghel (Markt 1, Veghel) en eindigt om 22.00 uur.

Share