Column

Nadenken, voor je iets beweert: dubbele winst.

Ik lees op Facebook soms de stelligste beweringen, die dan aan alle kanten worden geliket.

De een geeft nog meer gewicht aan hetgeen beweerd wordt dan de ander. Iedereen is het roerend met elkaar eens. Soms volgt er een afwijkende mening, maar die is dan ook weer zo pittig gesteld, dat er direct een soort “ruzie” ontstaat. Je bent voor de één of de ander. Zelden lees je een afgewogen mening, men roeptoetert er maar wat op los.  Ik zal niet zeggen dat ik me er nooit schuldig aan maak, niets menselijks is mij vreemd. Een snelle opmerking is gauw gemaakt, en het ergens mee eens zijn is ook heel gemakkelijk.

Zelf denken

Maar zélf nadenken (wat vind IK er nou van) dat is veel meer werk. Dan krijg je ook veel meer nuances, en dan escaleert de boel niet zo. Maar door elkaar na te praten, er hier en daar nog een schepje bovenop te doen, wordt de discussie niet beter. En om hard te schreeuwen dat hetgeen wordt beweerd ONZIN is, wordt de discussie heftiger, maar zelden  beter. Je wordt allebei boos, er ontstaat een conflict, wat vaak niet nodig is.

Verliezers

Het valt niet mee om niet mee te doen, het valt ook niet mee om een stelling zodanig te poneren dat men alle mogelijkheden kan zien. Discussies worden vaak heftige debatten, waardoor men steeds verder uit elkaar gedreven wordt. Tot aan scheldpartijen en zelfs bedreigingen toe. Zo jammer, en niemand die er echt wijzer van wordt. Degene met de grootste mond “wint” het gevecht, maar eigenlijk verliest iedereen.

Dat is jouw mening

Soms wordt er dan gereageerd met “tja, dat is jóuw mening…”, een manier om te zeggen dat je het met de mening van de ander niet eens bent. Dat gooit ook olie op het vuur, ook al is het op zichzelf niet onvriendelijk. Je kunt ook zeggen: ik probeer jouw denkwijze te volgen, maar ik zie het toch anders…. En dan vermelden hoe jij het ziet. Dan krijg je een zinvolle discussie. Maar de sociale media zijn misschien niet de meest aangewezen mogelijkheid om discussies te voeren.

Het gaat om de nuance

Het is mooi om je mening te geven, genuanceerd en met oog voor andere meningen. Laat de ander heel. Ik probeer dat meestal ook te doen, en daar waar ik dat niet doe, hoop ik, dat men mij hierop wijst. Daar word ik beter van, en de ander voelt zich gehoord en serieus genomen. Dan winnen we allebei.

Share