Column

Ik kan m’n kinderen toch niet zo maar wegsturen….

Stiefouders die zelf geen kinderen hebben soms de behoefte hebben om het kind van hun partner een beetje “weg te kijken”. Vooral bij een grote belasting van de stiefouder, zie je vaak dat deze denkt (of zegt) “dit weekend was toch voor òns, waarom moet jouw kind er dan zijn….

Egoïsme of iets anders

Deze gedachte zou je kunnen zien als egoïsme (en natuurlijk is dat óók mogelijk) maar ik ga ervan uit dat het dit meestal NIET is. Bv. de jonge vrouw, die zelf (nog)  geen kinderen heeft  en zich eigenlijk nog niet had voorbereid op een leven met kinderen. Of de stiefvader, die lekker af en toe wil gaan stappen…leuke dingen doen. Onbezorgd een dagje naar zee.

Als je vader of moeder bent

Als je kinderen krijgt voel je direct de enorme verantwoordelijkheid. Je zult nooit meer kinderloos zijn. Ook al is je kind ver weg, ook als er geen contact mogelijk is, zelfs als het is overleden, je blijft de mama/papa van. En als je een kind hebt wordt je leven nooit meer als voorheen. Mensen die nog geen kinderen hebben, zeggen dat vaak te begrijpen, maar om dit echt van binnen te voelen is vaak toch lastig.

Altijd blij

Als je kinderen dit weekend zullen komen verheug je je erop. Je wordt er altijd weer blij van, ook als het lastig is, ook als het betekent dat je er andere dingen voor moet opofferen. Maar dat offer is veel groter voor de nieuwe partner, want die had zich juist verheugd op dat weekendje samen.

Het eigen gezinnetje

Het romantisch idee van het eigen gezinnetje kan het ook allemaal wat op scherp stellen. Jonge moeders die onlangs met deze partner kinderen heeft gekregen, willen vaak iets doen met “hun eigen gezinnetje” (dus zonder de kinderen van de partner). De partner vindt dat zijn kinderen er óók bij horen. Het conflict is geboren. Bovendien, als de kinderen van de partner horen hoe gezellig het was toen zij er  niet bij waren, kan dat ook weer onderling tot wrevel leiden.

Wie hoort wanneer waarbij

Er is dus ook geen vaste oplossing die bij iedereen past. Het is maatwerk. Je moet de situatie goed bekijken, vanuit allerlei perspectieven. Lezen erover kan behulpzaam zijn, maar als je echt tegen dit soort problemen aanloopt is goede hulp, die alles in kaart brengt, geboden.

Share