Zondag extra activiteiten op de molens in Keldonk en Eerde

Zondag extra activiteiten op de molens in Keldonk en Eerde

Viering 50 jaar Gilde van Vrijwillige Molenaars op zondag 16 oktober.

In 2022 bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars officieel 50 jaar. Begin dit jaar heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden het jubileumjaar officieel geopend op houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans. Zij onthulde in het bijzijn van Gildevoorzitter Erik Kopp het beeldmerk van Het Jaar van de Molenaar. Daarmee werd het startschot gegeven voor een jaar met veel aandacht voor het ambacht van molenaar. In een estafettevorm door het land zijn er extra activiteiten op veel molens in Nederland. Komend weekend is het de beurt aan de molens in de regio Noordoost-Brabant. Zowel de Sint Antonius molen in Eerde als korenmolen De Hoop in Keldonk zijn op zondag 16 oktober geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Gilde van Vrijwillige Molenaars: 50 jaar jong

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars is een vereniging van vrijwillige molenaars opgericht op 15 april 1972 en gevestigd te Amsterdam. De kernactiviteit is de opleiding tot vrijwillig molenaar. Eind 2021 telde de vereniging ruim 1.600 gediplomeerde molenaars en waren er zo’n 850 in opleiding. Wie denkt dat molenaar een uitstervend ambacht is heeft het mis: In 2021 waren er al 64 gediplomeerd molenaars jonger dan 30 jaar. Maar liefst 111 jonge molenaars volgen op dit moment de opleiding. Hiermee is het ambacht van molenaar (In 2017 door Unesco opgenomen op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed) ook voor de verdere toekomst veiliggesteld. Daarmee blijven molens als onze nationale trots behouden en vakkundig onderhouden.Molens in Eerde en Keldonk open op zondag 16 oktober

De Sint Antonius molen in Eerde en korenmolen De Hoop in Keldonk zijn op zondag 16 oktober geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Uiteraard is op beide molens het molenaarsteam aanwezig om bezoekers rond te leiden en kennis te laten maken met hun ambacht. Daarnaast wordt er op de molens koffie en thee geschonken. In Eerde serveren ze daar graag eigen gebakken kaneel-, kruidkoek of appeltaart bij. In Keldonk worden heerlijke pannenkoeken gebakken.

De Drie Molenfietsroute

Een extra leuke manier om de molens te bezoeken is aan de hand van de Drie Molenfietsroute. Deze fietstocht van ongeveer 35 kilometer voert u langs Keldonk, Eerde en de molen in Dinther. Fietsend door een mooi landschap ervaart men de rijkdom aan cultuurhistorische herinneringen die de omgeving nog steeds herbergt. De Drie Molenfietsroute is te verkrijgen op beide molens maar ook te raadplegen via de website www.eerdsemolen.nl of www.keldonksemolen.nl.

 

Share