Edelsmeden op de Noordkade

Edelsmeden op de Noordkade: passie voor sieraden maken

Dit najaar zijn Harry van Ekert en Heidi Verstraten – twee professionele Edelsmeden met ieder hun expertise en achtergrond – als nieuwe docenten edelsmeden gestart bij Phoenix Cultuur op de Noordkade in Veghel.

Edelsmeden
Vorig cursusjaar nam kunstenares en edelsmid Irene Rhemrev na haar jarenlange inzet en docentschap afscheid van Phoenix Cultuur. Harry van Ekert en Heidi Verstraten zijn haar opvolgers die op hun eigen wijze de werkplaats voor Edelsmeden gaan voortzetten met elk een eigen cursus. Harry geeft de jaarcursus Edelsmeden, voor beginners en gevorderden en Heidi legt zich toe op de kennismakingscursus van 15 lessen. Harry heeft naast zijn passie voor het maken van sieraden zich gespecialiseerd in het maken van dwarsfluiten uit goud, zilver en platina. Heidi focust zich in haar eigen werk voornamelijk op het ontwerpen en maken van sieraden. De gemeenschappelijke deler: hun enthousiasme en passie voor het ambacht delen met hun cursisten. Harry: “Ik bied mijn cursisten een ontspannen avond, waarin ieder naar eigen kunnen gestimuleerd wordt om iets moois te ontwerpen en maken. Creativiteit, plezier en gezelligheid staan voorop.” Heidi vult aan: “Ik werk graag met mensen, ben nieuwsgierig, geduldig en sta open voor ideeën en andere oplossingen en materialen.”

 Jaarcursus Edelsmeden

Op maandagavond van 19.30 – 22.00 uur en op donderdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur geeft Harry les in de goed uitgeruste werkplaats voor Edelsmeden van Phoenix Cultuur op de Noordkade. Hier werken zowel beginners als de wat meer gevorderde cursisten naast en met elkaar. Harry leert zijn cursisten diverse traditionele maar ook nieuwe technieken om metalen te kunnen bewerken. Harry: “Zonder deze ambachtelijke basis is het moeilijk om zelf sieraden te kunnen bedenken en ontwerpen. Ik kijk ook naar het gebruik van moderne materialen waarmee of waarvan sieraden zijn gemaakt, zoals titanium, aluminium of gewoon plastic.” Wat zijn cursus kenmerkt? Harry: “cursisten krijgen bij elke nieuwe opdracht een nieuwe bewerking of gereedschap voorgelegd dat in het zelf te ontwerpen sieraad gebruikt zal worden. Ik streef er naar om mijn cursisten binnen één cursusjaar zelfstandig een sieraad te kunnen laten ontwerpen en maken. Men zal zilver kunnen smelten, gieten en bewerken én een edelsteen zetten. We gaan onder andere een trouwring, ketting en armband maken.”

Kennismaken met edelsmeden

In dezelfde werkplaats voor Edelsmeden verzorgt Heidi op donderdagavond van 19.30 – 22.00 uur de korte cursus ‘Kennismaking met Edelsmeden’. Met 15 lessen een wat meer laagdrempelige manier om kennis te maken met het ambacht. Heidi: “Ik begeleid mijn cursisten in de ambacht van het smeden, en zorg ervoor dat ze vertrouwd raken met het hanteren van de verschillende hamers, tangen en het gebruik van branders. Na een korte theoretische inleiding gaan ze koper, messing en later eventueel zilver op een ongedwongen manier bewerken. Na de cursus nemen ze hun zelfgemaakte hanger, broche, oorbellen of een ander mooi object mee naar huis. Ik deel graag mijn enthousiasme voor het ambacht en het vak met mijn cursisten!”

De cursussen Edelsmeden van Harry van Ekert en Heidi Verstraten zijn inmiddels van start gegaan, tussentijds instromen is altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie over de cursussen Edelsmeden en het andere cursusaanbod op www.phoenixcultuur.nl en neem voor vragen contact op via tel. 0413-782010.

© Minneboo Fotografie
Nicole Minneboo

Share