Column

Hoe ziet de buitenwereld ons (als samengesteld gezin)?

Vroeger reageerde men vaak negatief: een scheiding en zéker een nieuwe liefde was egoïstisch. Je hoorde voor de kinderen desnoods bij elkaar te blijven, maar als dat niet lukte, mocht je niet opnieuw verliefd worden.

Behalve bij een overlijden van bv. de moeder (of vader), dan vond men het juist l goed dat men de kinderen een nieuwe papa of mama gunde. Het had meer voordelen: de verantwoordelijkheid voor de kinderen kon worden gedeeld, het was vaak financieel aantrekkelijker, en er leek minder te veranderen, voor de kinderen, want het leek op een normaal gezin.

Het leek hetzelfde, maar het was anders

Er veranderde wél veel voor de kinderen. Ik heb gehoord van een mevrouw die nog moest huilen omdat zij haar grote meisjeskamer moest afstaan aan haar 2 stiefbroertjes en er kwam een nieuwe man, die zij helemaal niet mocht.

Nadelen maar ook voordelen

Tegenwoordig wordt er veel gescheiden, en helaas zijn veel kinderen daarvan beslist de dupe. Maar niet elk kind heeft een onaardige stiefvader of moeder, er zijn ook kinderen die elkaar juist vinden. Bv. het meisje wat bij haar stiefzusje veel begrip ontmoet over het gemis van haar vader.

Medelijden met kids, weinig begrip voor stiefouder

Toch zijn er nogal wat mensen die zeggen: die árme kinderen, toch. En helaas is dat nogal eens waar, maar lang niet altijd. En er wordt tegelijk weinig begrip getoond voor de stiefouder, die zijn best doet. De stiefvader die denkt: jouw kinderen vernielen mijn spullen, of: ze doen niks in huis. De stiefmoeder die zich niet op haar gemak voelt als de kinderen van haar partner komen. Pas als ze weer weg zijn kan zij rustig ademhalen.

Belangrijk voor kinderen

Het is voor de kinderen belangrijk, ook als hun ouder is overleden, dat zij loyaal mogen zijn naar hun overleden ouder. Bv. het contact opzoeken met de familie van die overleden ouder, fotos uit het verleden bekijken. Op zoek naar je roots.

Belangrijk voor de stief/bonusouder

Voor stiefouders (bonusouders) is het belangrijk dat de natuurlijke ouder de opvoeding naar zich toetrekt, en de stiefouder uit de wind houdt. En dan nog zal de stiefouder zich vaak eenzaam voelen bij feestjes van de familie van de natuurlijke ouder, omdat iedereen het nog steeds heeft over de ex-partner (die immers als moeder/vader) al zo lang bekend is in de familie.

Share