Column

Bankleguanen

Een prachtig woord wat moeder vaak gebruikte als haar pubers weer eens lamlendig op de bank hingen met hun gsm. Mevrouw vond actieve kinders om zich heen wel gezellig, maar o, die bankleguanen. Piepjes en stomme herhalende melodietjes, gegiebel. Het hoort er allemaal bij.

Shit en k*t

Ook de shit en k*t-woorden zijn niet van de lucht. Je moet er als ouders maar aan wennen. Sommige ouders zeggen het zelf ook, en dan heb je natuurlijk niets meer te mekkeren, maar als je je eraan stoort is het vervelend. Want het gaat meestal niet expres, ze horen de hele dag niet anders.

Maak niet overal een punt van

Maar als je er echt een hekel aan hebt, kun je er met een geintje nog wel enige verandering in brengen. Boosheid werkt zelden, maar bv. iedere keer bij zon woord 0,50 in een potje doen(waar je dan samen iets leuks van gaat doen), kan wel werken. Maar sommige dingen kun je beter accepteren, zodat je ècht een punt kunt maken van de dingen die onacceptabel zijn. Anders blijf je aan de gang.

Recept voor mislukking

Ouders zeggen vaak dat ze heus niet veeleisend zijn, en de meesten zijn dat ook inderdaad niet. Soms zou er best wat meer geëist mogen worden. Maar wat wel vaak gebeurd is dat ze verwachtingen hebben, dingen noemen die de kinderen af en toe zouden moeten doen en liefst uit zichzelf. Dat is een recept voor mislukking. Hoe vaak is af en toe? En is het uit zichzelf als ze plotseling de stofzuiger pakken nadat jij gisteren zo gemopperd hebt???

Duidelijke afspraken

Kortom: duidelijkheid is veel handiger. Eén keer per week, één keer per dag, en dat liever zonder te mopperen, maar als een vaste afspraak. En als het goed gaat een kleine beloning. Niet direct iets groots en duurs, maar een kleinigheidje of een complimentje, een blijk van waardering. Want waardering hebben we allemaal nodig, ook (nee júist) onze bankleguanen.

Geniet er van

Ik zou ook adviseren: geniet van alle gekkigheden van je kids, voor je het weet zijn ze volwassen

Share