Koninklijke onderscheiding voor grondlegger Fabriek Magnifique

Koninklijke onderscheiding voor grondlegger Fabriek Magnifique

Op zondag 24 juli 2022 reikte burgemeester Kees van Rooij een Koninklijke onderscheiding
uit aan de heer J.A. (Jan) van Hoof (1957). Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er is veel waardering voor de bijzonder grote bijdrage die Van Hoof leverde en levert aan de kunst- en cultuursector in Meierijstad en daarbuiten.
Jan van Hoof was in 1994 medeoprichter van Kunstgroep De Compagnie en hij is tot op heden betrokken bij De Compagnie. De Compagnie organiseert exposities, lezingen, concerten, manifestaties, vernieuwende en confronterende kunstproducties en festivals. Decorandus vervult een grote rol in dit geheel.

Van 1997 (oprichting) tot en met heden is Van Hoof actief bij Het Groote Hoofd dat theaterproducties maakt en die voor het grote publiek brengt. Van Hoof vervult er de rol van algemeen leider, vormgever en decorontwerper. In 2004 vond in Veghel voor de eerste keer het Slokdarmfestival plaats. Dat festival, dat nu onder de naam van Fabriek Magnifique georganiseerd wordt, had niet bestaan zonder de immense inzet van Jan van Hoof. Hij is de grondlegger van het festival en vervult tot op de dag van vandaag een grote rol in de totale organisatie. Onder zijn bezielende leiding is het festival uitgegroeid van de eerst editie met 15 tot 20 duizend bezoekers tot een festival waar in de laatste editie 2018 ongeveer 75 duizend bezoekers waren.

Andere zaken waarbij de heer Van Hoof bijvoorbeeld betrokken was of is zijn de openstelling van de gesloten kloostertuin van de Zusters Franciscanessen in 1994 voor de expositie Beeldenstorm, de organisatie van festival Het VerhAal, een kunst- en cultuurroute langs rivier de Aa en zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van activiteiten op De Noordkade. Daarnaast is Van Hoof al vanaf 1991 lid van de Kunstcommissie van de voormalige gemeente Veghel die per 1 januari 2017 opging in de Kunststichting Meierijstad.

Share