Column

Eindelijk vakantie, eindelijk tijd voor ons samen

In samengestelde gezinnen is vakantie altijd een ingewikkeld item. De een wil met alle kinderen op vakantie, de ander wil tijd voor de eigen relatie, liever zónder kinderen. En dan moet dat allemaal nog maar te realiseren zijn, ervan uitgaande dat de ex-partners hierin enige soepelheid hebben. En als je in je nieuwe relatie samen nog een kindje hebt, wil je met je eigen gezinnetje vaak ook nog iets.

Als het dan eindelijk geregeld is….

Dan ga je genieten van deze verdiende vakantie. Zodat je uitgerust terug komt. Je kind is bij de andere ouder, dus even geen zorgen. Maar helaas: een van jouw kinderen breekt een pols of wordt door een bij gestoken en krijgt een allergische reactie. Natuurlijk wil je dat weten en het is logisch dat je ex-partner jou direct informeert. Als alles verder redelijk verloopt, kun je nog steeds genieten van de vakantie.

Maar dat gaat niet altijd zo maar….

Je partner heeft ook kinderen die bij de andere ouder verblijven. En deze partner presteert het om bij elk wissewasje de telefoon te grijpen. Dan wordt er gebeld omdat men een zwembroek niet kan vinden of  het fietssleuteltje. Dan weer is de goudvis dood. Steeds wordt je lastig gevallen om niks. Of om dingen waar je nu toch niks mee kunt doen. Telkens hoop je dat dit het laatste incident was en steeds blijft de telefoon rinkelen. Je bent het zat, en je partner misschien nog meer….

Afspraken

Natuurlijk is het verstandig om afspraken te maken waarover wel en niet gecommuniceerd wordt tijdens de vakantie. En er gebeurt altijd wel wát. Sommige dingen zijn niet te voorzien, en sommige dingen had je tevoren kunnen bedenken. En sommige ex-partners zijn daarin wat extreem. Soms gewoon, omdat ze zich over àlles druk maken, soms omdat ze het leuk vinden om jouw vakantie te verpesten.

Geen oog om oog

Soms gaan mensen het storende gedrag kopiëren om te laten zien hoe ergerniswekkend dit is. Dus wanneer deze ex nog op vakantie moet, dan zal ie het weten ook! Ik zou niet aanraden dit gedrag over te nemen. Wat wel kan: bereid je voor op de volgende vakantie. Maak een afspraak.

Share