Column

De stiefouder kan het beter dan ik  

Soms lijkt het erop dat de stiefouder meer vat heeft op de kinderen. Bv. als je een moeder bent die nogal snel heftig reageert, terwijl stiefvader langer rustig kan blijven. Deze moeder kan soms (in haar geneigdheid tot boze reacties) óver-reageren, terwijl de stiefvader de kinderen rustig uitlegt waarom het ene móet en het andere juist niet mág.

Ook andersom kan dat zo zijn. Bv. de nieuwe vriendin van vader, die zoveel beter is in het knutselen met de kleintjes, dan de eigen vader. Dit zijn stereotypen, het kan andersom ook waar zijn, maar voor de herkenbaarheid schrijf ik liever in stereotypen.

Kwaliteiten van de stiefouder

Het is prettig dat de nieuwe partner dat soort kwaliteiten heeft, dat maakt het ouderschap voor de andere ouder iets eenvoudiger. Meestal wel. Want een stiefouder die goed in staat is om aan te sluiten bij wat jouw kind nodig heeft is bijzonder prettig, en geeft jou zo af en toe wat ademruimte.

Totdat….

Totdat deze nieuwe partner blijkt de opvoeding zowat te hebben overgenomen…… Dat pikken de kinderen niet, en uiteindelijk pik jij dat als ouder vaak ook niet.

In het begin reageren de kinderen meestal welwillend, zeker als ze zien dat hun eigen ouder overbelast is. Zij zijn blij dat mama of papa gesteund wordt. Maar als ze zien dat hun ouder herstelt dan willen ze toch dat deze de opvoeding weer op zich neemt. Ze gaan zich afzetten tegen de stiefouder.

Kwaliteit wordt last

Wat de oorspronkelijke kracht van de stiefouder was (aansluiten bij behoeften van de kinderen) wordt gezien als bemoeizucht. De kinderen verdragen de stiefouder steeds minder, gaan steeds meer oppositioneel gedrag vertonen. Ook behandelen ze vaak hun eigen ouder steeds minder met respect. Deze ouder wordt (hoe goed bedoeld ook) eigenlijk min of meer buitenspel gezet door de stiefouder. Kinderen spelen daar op in.

Respect voor eigen ouder

Het is belangrijk dat de kinderen respect hebben voor hun ouders. (En tijden veranderen: tegenwoordig noemen kinderen hun moeder soms “k*wijf” zonder te beseffen wat ze daadwerkelijk zeggen.) Of je dat wel of niet accepteert is één, maar in elk geval dienen ze jouw autoriteit als ouder te respecteren. Jij bent de autoriteit en de stiefouder mag daarin ondersteunen. De stiefouder mag niet zo maar de opvoeding ter hand nemen.

 

Share