Column

Waarom moet ik mijn excuses aanbieden?

Bij conflicten (bv. in de familie of vriendengroep) wordt nogal eens gezegd: waarom moet ik mijn excuses aanbieden?? Natuurlijk, als je iets verkeerd gedaan hebt is het verstandig om je excuses aan te bieden. Daarmee wín je eerder respect dan dat je het verliest. Maar móeten??

Lekker makkelijk

Meestal hoeft dat niet, echter in de politiek of bij rellen rondom TV-persoonlijkheden worden  er inderdaad nogal eens excuses geëist. Dat vind ik vaak niet zo effectief. Het is zoals ook kleine kinderen wel eens zeggen “ik heb toch sorry gezegd?”, waarmee alles is afgedaan. Lekker makkelijk….

Het gaat er echter om of je diep in je hart beseft dat je iets gedaan/gezegd hebt wat de ander gekwetst heeft.  Als dat overgekomen is,  is het voldoende.

Excuses

Het gaat om echte spijt, niet om dat woordje “excuses” vind ik. Sommige mensen kunnen hun excuses niet aanbieden, maar merk je uit allerlei gedrag dat iemand spijt heeft van zijn daden/opmerkingen. Bv. de vrouw die op allerlei manieren probeert haar “fouten” goed te maken of de man die een dure bos bloemen koopt.

Persoonlijk heb ik liever dat iemand welgemeend sorry zegt dan dat hij met een bos bloemen komt, maar waarom zouden we excuses d.m.v. een bos bloemen niet gewoon aanvaarden? Waarom móet er persé het woord excuses aan te pas komen?

Niet trots

Zoals Johan Derksen zei “ik ben er niet trots op”. Deze woorden kwamen er vrijwillig uit, en leken oprecht. Ik interpreteer dat als: ik schaam me ervoor. Voor mij is dat ook een vorm van excuses. En dan dat woord persé te eisen vind ik eigenlijk gedram. Ik ben geen Derksen-fan, maar voor mij zijn dit voldoende excuses. Klaar.

Maar

Je ziet ook dat mensen hun excuses aanbieden met daarachter een “maar”. Dat zwakt de excuses weer af, waardoor het conflict soms weer oplaait.  Mijn excuses, maar jij was ook onaardig…. Dus excuses aanbieden is iets wat je vrijwillig doet (of niet) en anders is het alleen om de ander tevreden te stellen. Daar heeft niemand wat aan. Oprechte excuses, ook al wordt niet het woord gebruikt, zijn beter dan een afgedwongen woord, wat niet oprecht is.

Share