Expositie boekbinden

Expositie boekbinden: een passie voor het ambacht

Boekbinden is een eeuwenoud ambacht dat bij Phoenix Cultuur nog steeds met veel passie wordt beoefend. En dat je met boekbinden veel meer kunt doen dan alleen een boek repareren, laten de cursisten van professioneel boekbinder en Phoenix-docent Jos van den Berg zien tijdens hun expositie. Op maandag 9 mei om 11.00 uur wordt deze expositie, die onder andere in het teken staat van Jeroen Bosch, geopend op de begane grond van de Cultuurfabriek, op de Noordkade.

Inbinden en reparaties
Wil je echt leren boekbinden, dan is inbinden de eerste stap. De beginnende boekbinders zijn aan de slag gegaan met hun eigen gekartonneerde boeken, die naar smaak zijn bekleed met linnen en papier. Ook zijn er boeken met harde band gemaakt, waarmee tijdschriften goed en zonder te beschadigen bewaard kunnen worden. De meer ervaren boekbinders hebben zich vooral gefocust op boekreparatie en luxe kartonnage. Zo zijn oude kinderboeken nieuw leven ingeblazen, waardoor ze ook voor de volgende generaties bewaard kunnen worden.

Jeroen Bosch als inspiratie

Twee jaar geleden, net voor corona-tijd, heeft de groep van Jos gewerkt met het thema ‘Jeroen Bosch’. Hieruit zijn mooie fantasierijke werkstukken ontstaan: van een eenvoudige en luxe foedraal tot een koker en speelse boekjes. Er zijn praktische opbergdozen gemaakt en speelse dozen met driehoekige en ronde vormen, met losse deksel, scharnierende deksel en met hals.

Passie voor het ambacht
In een tijd waarin verlangd wordt dat het gros snel, goedkoop en digitaal afgehandeld wordt, staat deze expositie in het teken van bevlogen vakmensen bij wie het om handwerk en kwaliteit gaat. De expositie ademt een ongeremde passie voor het ambacht en het product. Jos geeft, als een van de nog weinige boekbinders, zijn kennis en kunde door aan zijn cursisten en hoopt met deze expositie dat het vak de aandacht krijgt die het verdient.

De expositie ‘Boekbinden’ is tot en met 11 september te bezichtigen in de hal van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel. De opening van de expositie is op maandagochtend 9 mei om 11.00 uur en is vrij toegankelijk. Jos van den Berg start op maandagochtend 19 september met een nieuwe jaarcursus bij Phoenix Cultuur. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.phoenixcultuur.nl.

Share