Lezing Heemkundekring 19 april

Zuid-Willemsvaart: van Aa tot Aorta,
dinsdag 19 april 19.30 u H. Hartkerk in Veghel

In  1802 hadden de bestuurders  van Veghel besloten dat de (huidige)  Hoogstraat eindelijk maar eens verhard moest worden. Er werden 62.000  Brusselse straatkeien besteld. Die zouden vanaf de Maas over de Aa in platte sloepen naar Veghel vervoerd worden.

Bij Middelrode stond in april van dat jaar het water echter zo laag dat alles in karren overgeladen moest worden. Tijdverlies en ruzie over de meerkosten waren het gevolg. Dat versterkte de wens om van de Aa een degelijk kanaal te maken. Hiervoor probeerde het Veghelse bestuur koning Lodewijk Napoleon warm te krijgen, toen deze in Veghel op bezoek was . De koning stemde toe, maar kort daarop werd hij door zijn grote broer teruggeroepen naar Frankrijk. Dat kanaal kwam er twintig jaren later alsnog, al werden de plannen meermaals aangepast. Ook toen al had iedereen zijn eigen ideeën en eigen belangen. En de boeren? Die vonden het maar niks. Hoe moesten ze straks bij hun grond komen aan de andere kant van het kanaal? En naar de kerk was het zeker een uur langer lopen!
In 1822 werd onder regie van koning Willem 1 begonnen aan dit grote project.  
Hoe dit allemaal in zijn werk ging, en wat dit voor gevolgen had voor de mensen in de streek, kunt u gaan beluisteren in een lezing over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Voor Veghel is dit kanaal een geweldige aanjager geweest van de ontwikkeling van handel en industrie. 
Heel veel Veghelse bedrijven hebben op een of andere manier een relatie met dit kanaal.ier een relatie met dit kanaal.

Bernard Vissers neemt  u op dinsdag  19 april terug in de tijd. De tijd van de aanleg en de ontwikkelingen die daar op volgden. Het werd een levensader, een aorta voor alle bedrijvigheid in dit deel van Nederland.
Een hoofdader waar later meerdere kanalen op werden aangesloten. Het kanaal heeft voor Veghel misschien wel het meeste impact gehad van alle plaatsen waarlangs het werd gegraven. Grote ontwikkelingen op het gebied  van handel en industriële kwamen op gang. Tot op de dag van vandaag speelt dit kanaal op allerlei manieren een rol de samenleving van Veghel.
Dit jaar herdenken we in Veghel dat de aanleg 200 jaar geleden is begonnen. Heemkundekring Vehchele sluit daar graag bij aan om historische kennis over het kanaal te delen met alle belangstellenden.

Iedereen is van harte uitgenodigd om op 19 april aanwezig te zijn. Voor leden is de lezing gratis. Voor niet-leden vragen we € 2,50 , dat is inclusief koffie in de pauze.

Aanmelden is verplicht. Mail naar secretariaat@Vehchele.nl  

 

 

Share