Column

Verwende kinderen worden niet gelukkig.

Ik sprak met ouders die hun zoontje erg verwend hadden, dat gaven ze direct toe. Als hij een beetje chagrijnig was (en welk kind is dat nooit?) dan trok papa direct de portemonnee. Vader zat goed in de slappe was, en het was dus heel gemakkelijk om dit te doen. Het joch ging dan met € 50,– naar de winkel en kocht iets voor de computer, of een ander speeltje. En inderdaad kwam hij dan glunderend thuis. Iedereen blij.

Korte termijn

Het werkt absoluut als oplossing voor dat moment. Kind tevreden, ouders tevreden. Maar je kunt begrijpen (en ouders wisten dat zelf ook wel) dat dit op den duur niet goed werkt. Een kind van 8 jr is nog redelijk snel tevreden te stellen, maar wat als hij 15 jaar wordt??

Bovendien moet een kind ook leren met frustraties om te gaan. Het leven brengt nou eenmaal tegenvallers mee, daar ontkomt niemand aan.

Dankbaarheid

Kinderen zijn meestal niet dankbaar voor wat je voor hen doet. Ze vinden het heel gewoon. En inderdaad hebben zij niet gevraagd om het leven. Vroeger werd van ons dankbaarheid verwacht, tegenwoordig is dat veel minder. Ze hoeven zich ook niet steeds te realiseren wat je allemaal voor hen doet, maar ze mogen het wel weten.

Waarde en waarden

Kinderen waarderen zelden wat ze hebben. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. Het is hun wereld. Maar jij gewend bent dat men direct voorziet in nieuwe spullen als je je even niet lekker voelt, dan leer je niks. Je voelt je verongelijkt als je een keer je zin niét krijgt. Het leidt tot ontevredenheid. Je ziet niet dat spullen geld kosten (en van waarde zijn), je ziet niet dat aandacht en liefde ook van waarde is.

De “boze buitenwereld”

Verwenning leidt tot ontevredenheid  en chronische ontevredenheid maakt diep ongelukkig. Kinderen zijn dan nergens tevreden meer mee, maar dat gaat door in de volwassenheid.

Alles wat hen dus overkomt, zal dan “de schuld” zijn van de boze buitenwereld, kortom geen eigen verantwoordelijkheid. En dan voel je je slachtoffer en word je ongelukkig. Dat wil geen enkele ouder voor zijn kind. En toch gebeurt het veel.

Share