Column

De moeder op de juiste plek

Bijna niets is “gewoon” in een samengesteld gezin. Je moet overal bij nadenken. Hoe vaak gebeurt het niet dat de gescheiden vader een nieuwe vriendin krijgt zonder haar voor te stellen aan moeder. Natuurlijk zijn er mannen die elke week een andere vriendin hebben, daar gaat het niet om. Maar als je echt een vriendin krijgt waarbij je denkt dat dit voor het leven is, dan is het belangrijk om moeder ook een plek hierin te geven.

Geen toestemming

Vaak denkt men dat dit hetzelfde is als toestemming vragen, en natuurlijk is moeder niet in de positie om al dan niet iets goed te vinden. Maar in echtscheidingsconvenanten wordt tegenwoordig wel geregeld dat je niet zo maar ver weg kunt verhuizen, omdat je als ouders beiden betrokken moet blijven bij jullie kinderen. Je ex-partner hoeft geen toestemming te geven in jouw partnerkeuze, maar het is best begrijpelijk dat je wilt weten bij wie jouw kinderen hun tijd doorbrengen. Daarom is het verstandig om moeder en aanstaande stiefmoeder met elkaar kennis te laten maken.

In het bijzijn van vader of juist niet

Vader zal het mogelijk lastig vinden om zijn nieuwe vriendin kennis te laten maken met zijn ex-partner. Wie weet hoe dat gesprek immers verloopt. Veel mensen willen in dit soort situaties de boel in de hand houden. Tegelijk kan het juist heel goed werken, tenminste als beide vrouwen een volwassen houding hebben t.a.v. de situatie en er niet op uit zijn om de ex-partners te benadelen. De vrouwen kunnen nl. een blanco start met elkaar maken, er is nog geen verleden, ze kunnen ongedwongen praten. Zo lang ze beiden beseffen dat de ouders een belangrijke positie hebben en dat het van belang is om goed met elkaar om te gaan, elkaar te respecteren.

Het is sowieso altijd belangrijk dat de moeder op de hoogte wordt gebracht van de nieuwe relatie. Moeder verdient het  te  weten wie belangrijke functies hebben in het leven van hun kinderen.

Contra-indicaties

Situaties waarbij andere wegen moeten worden overwogen zijn:

  • Jaloezie bij een van de (ex)-partners
  • Conflictueuze scheidingen
  • Psychiatrische problemen van een van de partners
  • (Stief-)kinderen met heftige problemen

Ongetwijfeld zullen er nog wel redenen te bedenken zijn om een kennismaking op een andere manier te laten plaatsvinden. Het is dus verstandig hierover goed na te denken. Vraag zo nodig hulp.

Share