De Johannes, nieuw appartementencomplex

Nieuwe locatie van BrabantZorg en BrabantWonen in Veghel

Samen wonen samen leven samen zorgen in De Johannes

Op de plek van de voormalige Johanneskerk in Veghel-Zuid worden halverwege het nieuwe jaar 23 huurappartementen opgeleverd. De Johannes, zoals het nieuwe appartementencomplex gaat heten, is er voor mensen die zelfstandig willen wonen met thuiszorg of huishoudelijke hulp van BrabantZorg én die het leuk vinden samen te leven, samen te wonen en samen te zorgen.

Maarten Coolen, regiomanager bij BrabantZorg: “We zien dat de huidige generatie ouderen langer de regie over hun leven wil behouden. Daarom willen we in De Johannes samen met toekomstige bewoners, buurtbewoners en buurtorganisaties het ‘samen leven-wonen-zorgen concept’ vormgeven. Ons grote doel is dat bewoners van De Johannes elkaar gaan ondersteunen, wat voor elkaar gaan betekenen en voor elkaar zorgen. Dat kan op sociaal-maatschappelijk vlak, maar ook door voor elkaar boodschappen te doen of bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij digitale problemen. Het gaat dus niet om het toedienen van medicatie of het aan- en uitkleden. Dat blijft de taak van het thuiszorgteam van BrabantZorg.” 

Inge van Eekelen, regiomanager bij BrabantZorg: “De oudere van nu wil zo lang mogelijk zelfstandig wonen en heeft daarbij behoefte aan ondersteuning die (zorg)organisaties niet altijd kunnen bieden omdat het aantal arbeidskrachten en vrijwilligers afneemt. Daarom werken we bij BrabantZorg al zo veel mogelijk samen met de cliënt en zijn omgeving. We vragen altijd wat mensen willen, wat ze zelf kunnen met ondersteuning van de mensen uit hun omgeving en/of zorgtechnologie en hoe wij daarbij kunnen ondersteunen. Ook zetten we in op maatschappelijke woonvormen omdat we zien dat deze bijdragen aan het verhogen van het welbevinden. Daardoor ontstaan er minder problemen en is er minder druk op de zorg.”

Op De Johannes zijn bewoners in de lead

De toekomstige bewoners van De Johannes bepalen zelf wat er nodig is om invulling te geven aan het ‘samen leven-wonen-zorgen concept’. Dat kan gaan over het schoonmaken van scootmobielen, tot het repareren van fietsen, tot het organiseren van een fysio-inloopspreekuur of een gezamenlijk eetpunt. Coolen: “Bewoners hebben de lead. Wij gaan niet voor mensen bedenken wat ze nodig hebben. De toekomstige bewoners kunnen zelf aangeven wat ze nodig denken te hebben. De invulling van de ontmoetingsruimte en de diverse gezamenlijke voorzieningen ligt dus bij hen.”

Over de appartementen
Johan Loeffen, ontwikkelaar bij BrabantWonen: “Alle appartementen zijn ruim 60m2, hebben een woonkamer met open keuken, één of twee slaapkamers, een badkamer met douche, een terras of balkon en een buitenberging. Ook komt er een eigen parkeerterrein. De appartementen zijn nul-op-de-meter-woningen (NOM-woning). Dat betekent dat ze zeer energiezuinig zijn. Ze worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Deze heeft het grote voordeel dat hij ook kan koelen in de zomer. Erg fijn met de warme zomers van tegenwoordig.” 

Toewijzing gebeurt via BrabantZorg
Zowel jonge als oude mensen met een zorgvraag komen in aanmerking voor de appartementen die door BrabantWonen worden gebouwd. De appartementen worden niet geadverteerd via de website van WoonService Regionaal; wat betekent dat toekomstige bewoners dus ook niet ingeschreven hoeven te staan bij WoonService Regionaal. BrabantZorg checkt of geïnteresseerden en al gebruik maken van thuiszorg of huishoudelijke hulp van BrabantZorg of bereid zijn over te stappen naar BrabantZorg én het leuk vinden samen invulling te geven aan het ‘samen leven-wonen-zorgen concept’. Hierna wijst BrabantZorg de appartementen toe. Bewoners krijgen een huurcontract via BrabantWonen.

Share