Column

Toen het kwartje viel: over eten en assertiviteit

Mevrouw had problemen met haar puberzoon. Haar man had een andere mening over hoe zij die moest opvoeden en kon daar nogal betweterig over doen. Ze moest gewoon dít zeggen en dát doen dan zou het een stuk beter gaan.

Verleden

In het verleden had mevrouw een maagverkleining gehad, nu werd ze toch ook weer zwaarder. Maar ze had er nooit over nagedacht dat dit eetprobleem wel eens te maken zou kunnen hebben met de relatie met haar man, en mogelijk ook met andere moeilijke situaties.

“Troostvoer”

We hebben het allemaal wel eens, dat we zin hebben in iets lekkers. Dat mag ook best. Lijnen is niet gezond, uiteindelijk word je er dik van. En dus moet je zorgen dat je meestal gezond eet, dan kan het best wat hebben, als je een keer snoept. Maar juist als je nooit snoept, is er vaak de behoefte om het in te halen!

Maar als je vaak behoefte hebt om te snoepen (chocolade bv) kan dat zijn uit frustratie en dan dient het als troost.

Een kwartje dat valt

Mevrouw wilde dit niet geloven, totdat ze zichzelf hoorde zeggen “ik zit me op te vreten als hij zo doet!” Meneer hoorde het ook. Hij kreeg direct een schuldgevoel: ik ben de oorzaak van haar gewichtsproblemen!! Maar zo zwart/wit zie ik dat ook weer niet. Zíj is degene die het eten opeet, hij duwt het niet in haar mond. Maar hij kan wel helpen door haar niet te bekritiseren.

Kritiek pareren

Mevrouw voelde zich onmachtig om zich teweer te stellen tegen de kritiek van haar man. Hij probeerde dit wel te minderen, maar kon het soms niet laten om te preken. Natuurlijk moest mevrouw zélf aan de slag met leren omgaan met kritiek, en zich te wapenen als ze vond dat de opmerkingen onaardig waren.

Assertief

Een cursus assertiviteit kan dan helpen, maar aangezien ik die (in groepen) niet meer geef,  heb ik haar wat tips gegeven die bij haar pasten. Ze bemerkt dat ze zich een stuk beter voelt en ze niet meer over zichzelf laat lopen.

Share