Sobere intocht Sinterklaas

Zondag 14 november intocht in haven met 150 Pieten  

SINTERKLAAS KOMT WEER NAAR VEGHEL  

VEGHEL – Na een jaar zonder intocht, meert Sinterklaas zondag 14 november weer met zijn boot ‘de Spanje’ aan in de haven van Veghel. Zo’n 150 Pieten vergezellen Sint op meerdere boten bij zijn intocht in Veghel. Vanwege de ontwikkeling van het coronavirus is de intocht, in samenspraak met de gemeente Meierijstad, versoberd.     

De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier schepen, waarop tientallen pieten staan. De aankomst van ‘de Spanje’ in de binnenhaven is om 13.30 uur. Publiek wordt opgeroepen om niet te vroeg naar de haven te komen. Er is dit jaar géén speciale act voorafgaand aan de binnenkomst van de Sint. Burgemeester Kees van Rooij verwelkomt de goedheiligman, samen met Mies Jonkers erevoorzitter van het Sint Nicolaas-comité, als hij in Veghel voet aan wal zet.  

Muziekduikboot

Dit jaar stapt de Sint aan de NCB-laan op zijn trouwe schimmel. Vandaar sluit hij achteraan in de stoet die vanaf de haven naar de Markt trekt. In de kleurrijke stoet zien de kinderen motor-, fiets-, skate-, strooi-, samba-, schmink-, vlaggetjes- en pakjespieten. Natuurlijk klinkt er veel muziek vanaf de boten en in de straat. Zo is ook Sints’ huiskamerorkest ‘De Frisselnoten’ weer van de partij! Muziek maakt ook ‘de Nautilus’, een in Jules Verne stijl gebouwde machine die met zijn Steampunk decoraties een lust voor het oog is. Een vuurmachine maakt de duikboot, die bestuurd wordt door een speciale Muziekpiet, helemaal compleet.

Glutenvrije Piet

In de intocht loopt ook de Glutenvrije Piet mee. Zij voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije kruidnoten. Voor kinderen die een glutenvrij dieet volgen is het Sinterklaasfeest vaak niet zo’n groot feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet vanwege kruimels op de handschoen. Dankzij de Glutenvrije Piet worden er aan deze kinderen glutenvrije, lactosevrije, melkvrije en tarwevrije kruidnoten uitgedeeld. Je herkent de Glutenvrije Piet aan het speciale logo en de fel groene tas met glutenvrije èn lactosevrije kruidnoten.

Géén ontvangst op de Markt

Uit veiligheidsoogpunt is besloten om Sint niet officieel op het bordes van het Raadhuis aan de Markt te ontvangen. Er is ook géén ontmoeting achteraf met de Spaanse bisschop in de tent. Sint stapt nu voor het Raadhuis van zijn schimmel om daar vervolgens uit te rusten van alle inspanningen.

Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 9 jaar kunnen op de Markt wel een zakje snoep afhalen, tegen afgifte van het bonnetje dat bij de huis-aan-huis-collecte is verstrekt. De bonnetjes zijn tegen een geringe vergoeding ook ter plekke te koop.

Share