Expo Break Out Hero

Expo Break Out Hero: jongeren vertalen gevoel naar superheld

De corona-tijd heeft ons allemaal geraakt, en ook op jongeren heeft de lockdown veel invloed gehad. Lonneke de Wit en Myriam Simons van Phoenix Cultuur initieerden daarom een bijzonder project om jongeren van 12 tot en met 18 jaar uit Meierijstad een hart onder de riem te steken: ontwerp jouw ‘Break Out Hero’ en geef hiermee jouw gevoelens de ruimte. De resultaten zijn vanaf woensdag 21 juli in een bijzondere expositie ‘op formaat’ te bewonderen in de Malerij op de Noordkade in Veghel.

Jongeren en de lockdown

Veel jongeren hebben de lockdown als een moeilijke en eenzame periode ervaren. Weinig sociale contacten, niet fysiek naar school kunnen gaan, veel lessen online volgen en zelfs niet kunnen sporten en uitgaan. Ook jongeren hebben veel thuis in isolement gezeten en dat gaf hen een eenzaam gevoel. Docenten en scholen hebben zich tijdens de lockdown hard gemaakt om het (online) onderwijs zo prettig mogelijk te laten verlopen. Vanuit deze gedachtes is bij Lonneke de Wit en Myriam Simons van Phoenix Cultuur het idee ontstaan om jongeren een creatieve uitdaging en opdracht te geven, die ze naar eigen inzicht mochten vormgeven. De opdracht luidde: ontwerp jouw ‘Break Out Hero’, een superheld die magische krachten heeft om uit deze crisis te raken en het coronavirus te stoppen.

Leerlingen van alle middelbare scholen in Meierijstad zijn gevraagd hieraan deel te nemen en daar is massaal gehoor aan gegeven. Maar liefst 200 leerlingen vanuit Fioretti College deden mee, en ook het Zwijsen College en het Elde Collega stuurden werkstukken in. Vanuit Phoenix Cultuur hebben ook jongeren uit het tekenatelier van Lonneke de Wit en Timo van Doren deelgenomen.

Expositie met soundscapes

Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van maar liefst 71 ‘Break Out Hero’s’ die op groot en kleiner formaat worden geëxposeerd in de Malerij op de Noordkade. Bij een aantal werkstukken zijn bijbehorende ‘soundscapes’ gecreëerd. Een muziek- of geluidsfragment dat volgens de maker past bij zijn of haar ‘Break Out Hero’. Deze soundscapes kunnen ter plekke beluisterd worden door de QR code op het werkstuk te scannen met de camera van een mobiele telefoon. De soundscapes zijn mede mogelijk gemaakt door Kornelis Lievense, Tijl van Erp, Jochem Spoor en Wouter Bongaerts in samenwerking met de leerlingen/makers van de werkstukken.


De expositie wordt op woensdag 21 juli aanstaande om 19.00 uur in het bijzijn van wethouder Menno Roozendaal feestelijk geopend. De expositie is daarna de hele zomer te bewonderen, tot en met 24 september. Geïnteresseerden voor de feestelijke opening op 21 juli mogen zich vooraf aanmelden via myriam.simons@phoenixcultuur.nl.

Share