Meten luchtkwaliteit krijgt vorm

Meten luchtkwaliteit krijgt vorm in Meierijstad

Schone lucht is van levensbelang. Ook in Meierijstad. Daarom participeert de gemeente Meierijstad sinds kort in het meetnet Zuidoost-Brabant en het burgerinitiatief Samen Meten Meierijstad. Met de data die dit oplevert, leert de gemeente Meierijstad over de lokale luchtkwaliteit en kan zij haar omgevingsbeleid daarop beter toespitsen.

Meetnet Zuidoost-Brabant
De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft met de partners AiREAS, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, RIVM, TNO, GGD en Universiteit Utrecht een meetnet opgezet. Dat meetnet levert met circa 50 meetpunten verspreid over de regio gegevens op over de luchtkwaliteit en (in een latere fase) geluidbelasting. In Meierijstad is medio mei 2021 vooralsnog één meetpunt geplaatst. Deze bevindt zich in de omgeving van Zijtaart (Zondveldstraat, nabij huisnummer 3). Op deze locatie is sprake van middelhoge belasting van fijn stof door veehouderijen; Daarom is dit een aantrekkelijk meetpunt voor de inventarisatie van de gemiddelde luchtkwaliteit in het gebied.

Samen Meten Meierijstad
Sinds januari 2021 is het burgerinitiatief Samen Meten Meierijstad actief. Zij ontwikkelen een netwerk van zelfgebouwde sensoren om de luchtkwaliteit te meten. De gemeente Meierijstad heeft het initiatief financieel ondersteund. Vrijwilligers meten de concentratie fijn stof en delen de resultaten via internet. Het initiatief wordt volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM-project ‘Samen Meten’ uitgevoerd, waardoor een betrouwbare werking en toepassing van de luchtmeetsensoren mogelijk is. In heel Nederland lopen inmiddels vergelijkbare meetprojecten waarbij burgers betrokken zijn. De hoeveelheid data die hiermee wordt verzameld, maakt het mogelijk dat het RIVM op grotere schaal wetenschappelijk onderzoek kan doen, zonder dat daarbij de kosten hoog oplopen. Het initiatief kan rekenen op veel belangstelling van inwoners; reden voor het bestuur van Samen Meten Meierijstad om de 100ste sensor te schenken aan de gemeente voor plaatsing aan het stadhuis in Veghel.
Wethouder Harry van Rooijen: Samen Meten in Meierijstad laat prachtig zien wat ons motto ‘Meierijstad zijn we samen’ in kan houden. Politieke partij Hart heeft de basis gelegd, en inmiddels staat het burgerinitiatief stevig op eigen benen. Het groeit als kool en steeds meer inwoners willen meedoen. En hoe meer sensoren, hoe beter we beeld krijgen van de luchtkwaliteit in ons gebied. Dat juicht het college toe”.

Share