Plastic PeukMeuk op 10 juli

Derde landelijke campagne Plastic PeukMeuk op 10 juli 2021

Op zaterdag 10 juli kan iedereen meedoen aan de zwerfafval-campagne Plastic PeukMeuk 2021. Het doel is om op deze dag in Nederland ruim 250.000 peuken op te rapen door in meer dan 50 gemeentes aandacht te vragen voor deze plasticvervuiling. Ook in Veghel gaan we aan de slag om met ‘Mooi Meierijstad’ duizenden peuken op te rapen en samen te zorgen voor een schoner Nederland.

Sigarettenfilter
Weet u dat de sigarettenfilter het meest gevonden zwerfafvalitem is? En weet u dat de meeste moderne filters uit plastic bestaan? Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Daar komt nog bij dat de tabaksresten vol zitten met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. De zwerf-afval-pakkers (zappers) van Veghel, willen daar iets aan doen.

Afvalzak – grijper – App
Veel zappers gebruiken bij het opruimen een afvalzak + afvalgrijper. Anderen gebruiken ook nog een App. Denk hierbij aan de Helemaal Groen-App (waar is in Veghel opgeruimd?) en de Litterati-App (lokaliseren + registreren).
Met ‘Mooi Meierijstad’ proberen we op 10 juli samen het zwerfafval-probleem aan te pakken.

Plastic PeukMeuk
Het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties) is al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het derde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren (https://www.facebook.com/PlasticPeukenCollectief/). Vorig jaar werden er zo in 18 gemeentes 142.000 peuken geraapt en werd de data (zoals aantallen, locaties) in een rapport verwerkt dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd. En dit jaar, op 10 juli, doen meer dan 50 gemeentes mee met dit initiatief. ‘Mooi Meierijstad’ dus ook. Zij willen zoveel mogelijk peuken van de straten van Veghel rapen. 

Hotspots peuken in Veghel
Peuken rapen kan (helaas) overal in Veghel. Ga met je buurvrouw, je vriendengroep of alleen op pad om dit kleine afval op te rapen. Loop door jouw eigen straat, ga naar plaatsen waar mensen moeten wachten, zoals bij scholen en bushaltes of ga naar parkeerplaatsen en tankstations. Ook langs honden-uitlaat-routes liggen vaak peuken. In de Veghelse winkelstraten belanden nog steeds veel peuken naast de afvalbak.

Peuken tellen
Voor de campagne Plastic PeukMeuk tellen we alle peuken. Dit geven we aan het begin van de middag door aan de landelijke organisatie.
Doet u/uw buurt ook mee? Stuur dan uiterlijk 9 juli een mail naar mooimeierijstad@kpnmail.nl Dan ontvang je aanvullende informatie over het peuken tellen en (desgewenst) gebruik van de Litterati App.

Totaalrapportage Nederland
De data van alle geraapte Veghelse peuken wordt verwerkt in een totaalrapportage met de aantallen van Nederland. De politiek en de tabaksindustrie moeten weten hoe serieus deze vervuiling is. De plastic peuk maakt namelijk onderdeel uit van de single-use-plastics die vanaf 1 juni jl. in fases verboden zal gaan worden. Er moet een waarde toegekend gaan worden aan het opruimen van peuken die door de tabaksindustrie betaald moet gaan worden. Maar dan moeten we wel weten hoe groot het probleem is.

Share