Tour Ecomobiel Meierijstad van start

Tour Ecomobiel Meierijstad van start

Sinds vandaag gebruikt de gemeente Meierijstad een Ecomobiel; een verrijdbaar, duurzaam Tiny House waarmee ze in alle kernen inwoners kan opzoeken om in gesprek te gaan over duurzaamheid. De Ecomobiel wordt ingezet voor adviesgesprekken en participatiemomenten bij beleidsthema’s als woningverduurzaming, windenergie of aardgasvrij. Midden op de weekmarkt in Veghel werd de Ecomobiel aan de pers gepresenteerd door wethouder Harry van Rooijen. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni staat de Ecomobiel op de weekmarkten in Sint-Oedenrode en Schijndel. Daarna volgen de andere kernen.

De Ecomobiel komt naar je toe
Duurzaamheid is een onderwerp dat met grote regelmaat op de agenda staat in Meierijstad. Wethouder van Rooijen: “We vragen op állerlei terreinen van onze inwoners en bedrijven om duurzamer te gaan wonen en leven. Dan moeten mensen ook bij ons terecht kunnen als ze willen weten hoe ze dat ’t beste kunnen aanpakken; en welke mogelijkheden en regelingen er zijn”. De Ecomobiel is een extra instrument naast de manieren die mensen al gewend zijn; bijv. (online) informatie- of inloopbijeenkomsten en de website. De gemeente Meierijstad wil de inwoners er actief mee opzoeken om ideeën op te halen, te informeren en ondersteunen; bijvoorbeeld bij de verduurzaming van hun woning “Face-to-face contact is toch vaak ’t fijnste. We verwachten dat mensen er heel gemakkelijk binnenstappen; en zo bereiken wij meer mensen”, aldus de wethouder. Op www.meierijstad.nl/ecomobiel is voortaan te zien wanneer en waar de Ecomobiel
op locatie is.

Energiecoaches bijten de spits af
De Ecomobiel is volledig duurzaam gebouwd op basis van natuurlijke en circulaire materialen. Er is gebruik gemaakt van hennep als natuurlijk isolatiemateriaal. De kozijnen zijn van 100% recyclebare kunststof met HR-beglazing. Ook bevat de Ecomobiel zonnepanelen, een infraroodpaneel en composttoilet waardoor deze volledig zelfvoorzienend (off-grid) is. De gemeente zet het middel de komende jaren in voor verschillende activiteiten en participatiemomenten rondom duurzaamheid. In eerste instantie gaan de Energiecoaches (samenwerking van Energie Coöperatie Meierijstad en gemeente) ermee rondtoeren. Zij informeren inwoners bij vragen over de verduurzaming van hun woning. Energiebesparing is een belangrijke eerste stap bij het realiseren van een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Bovendien is het goed voor de portemonnee van de inwoners. Een afspraak met een Energiecoach voor een (digitaal) huisbezoek is al langer mogelijk. Maar vanaf nu is het ook mogelijk om deze afspraken plaats te laten vinden bij de Ecomobiel. Het formulier om een afspraak te maken is te vinden op: www.ecmeierijstad.nl/energiecoach

Share