Bomen op transport

Bomen op transport

Woensdag 14 april gaan de bomen van de parkeerplaats tegenover Broedershof aan de Hoogstraat in Veghel op transport. De gemeente heeft het perceel verkocht en moet het ‘leeg’ opleveren. De bomen krijgen elders in Meierijstad een nieuwe groeiplaats. Het gaat om 4 platanen, 1 moeraseik en 1 valse christusdoorn die nu een stamomvang van 60-70 cm hebben.

Uitgraven, transporteren en verankeren
Verplaatsen van bomen is, ook gezien de gepaard gaande kosten, maar af en toe een reële optie. Allereerst moet de boom kerngezond zijn en duidelijk groeiperspectief hebben. Ook moeten ze goed bestand zijn tegen verplaatsing en letterlijk weer ‘kunnen aarden’ op een nieuwe standplaats; niet alle boomsoorten lenen zich daarvoor. Heel vaak liggen er allerlei kabels en leidingen en is het risico op beschadiging daarvan te groot als de boom uitgegraven wordt.
De bomen in de Hoogstraat zijn daar ongeveer 10 jaar geleden geplant. Het zijn vier platanen, één moeraseik en één valse christusdoorn. Het uitgraven, maken van de kluiten en voorbereiden van de nieuwe plantgaten gebeurt op dinsdag 13 april. De dag erna gaan ze op een dieplader naar hun nieuwe duurzame groeiplaats en worden daar verankerd. Dat is bij basisschool de Vijfmaster en de Kraijenhoffstraat in Veghel.

Aanplant bomen openbaar gebied
Vanaf 2020 heeft de gemeente circa 1600 nieuwe bomen aangeplant in het openbaar gebied. Buiten de bebouwde kom zijn nog eens 1275 boomvormers geplant. Boomvormers zijn eigenlijk hele jonge bomen die in basis de mogelijkheid hebben om uit te groeien tot bomen. Boomvormers worden meestal in bossen aangeplant waardoor er door natuurlijke selectie een evenwichtig en natuurlijk beeld kan ontstaan. Dit is exclusief aanplant van struiken en van de bomen op de jaarlijkse Boomplantdag die niet door kon gaan wegens Covid-19.

Juiste boom op de juiste plaats
Wethouder van Rooijen: “Voor elk boom die we kappen willen we in principe terug planten. Maar een verwijderde boom kan niet altijd ter plaatse worden vervangen. En we streven naar duurzame groeiomstandigheden, dus de juiste boom op de juiste plaats. Het kappen van bomen haalt vaak snel het nieuws. Ook al gebeurt dat gewoon om goede reden zoals ziekte, reconstructie aan de weg, onoplosbare overlast of gevaar; en meer bomen hebben de extreme droogte en hitte van de afgelopen 2 jaar onvoldoende doorstaan. Maar ondertussen planten we dus ook nieuwe bomen en behouden we bomen als dat verantwoord is. De Hoogstraat is hier een prachtig voorbeeld van.”

Share