Column

Meehelpen in huis en andere regels

Het komt zó vaak voor dat mensen aangeven dat hun kinderen zo lamlendig op bed blijven liggen, niet luisteren, niet meehelpen, hun rommel laten slingeren. Soms merk ik een verschil tussen de ouders hierin: moeder vindt dat ze best meehelpen, vader ergert zich suf, of andersom. Bij dit soort problemen zit het probleem eigenlijk tussen de ouders: ze zijn het niet met elkaar eens….

Oplossen van dit soort zaken

Natuurlijk moeten de ouders elkaar steunen, aan de andere kant weten kinderen heus wel bij wie ze iets voor mekaar kunnen krijgen (en bij wie zeker niet!). Dus ze weten hoe de ouders erin staan. Van mama mag dit niet, maar we vragen het aan papa.

Maar als je elkaar openlijk niet steunt dan wordt het lastig. Daarom los ik dit soort problemen vaak op door ouders met elkaar te laten overleggen wat zij juist vinden. Want dan gaan ze elkaar wél steunen. Het gaat tenslotte ook niet om wat IK vind.

Van het gezeur af

Soms merk ik dan dat de een maar toegeeft om van het gezeur af te zijn, maar ook dat is niet handig. Want eigenlijk is men het dan niet eens met het uitgestippelde beleid en dan gaat men vaak toch muiten. Soms kan er beter een stevig meningsverschil zijn, dan dat de ander maar alles goed vindt (voor de lieve vrede). Ik heb een keer meegemaakt dat ouders hun kinderen dreigden mij in te schakelen. Dat helpt maar kort en maakt hen zélf zwakker.

Plan de campagne

Als je wijzigingen wil doorvoeren in je gezin moet je als volwassenen een plan de campagne maken. Wat willen we veranderen? Wat stellen we liefst als positieve sanctie? Hoe gaan we het “verkopen” (met andere woorden, wat hebben de kinderen er bij “te winnen”). En dan gaat het niet om geld of andere beloningen krijgen, maar meer om de afwezigheid/afname van ruzie. En dat kun je ook dan weer positief presenteren: een betere sfeer en gezelligheid in huis. En elk plan is slechts een plan, dus geef jezelf de ruimte om dit (met beleid) aan te passen. Dus evalueer. Dat is net zo belangrijk dan het plan presenteren.

Van jongsaf aan

Natuurlijk is het verstandig dit van jongsaf aan te doen, maar ook bij grotere kinderen kan daar nog wel wat in veranderd worden. Maar dan is het vormen van een team (goed ouderschap) belangrijk, en dan zul je er samen iets aan moeten doen. Hebben jullie ook dit soort dingen?? Bel of mail voor een gesprek. Vaak is dat al voldoende.

Share