Column

Geen stiefmoeder en toch in het verdomhoekje

Annelies woont al enkele jaren met de liefde van haar leven. Ze zijn over het algemeen heel gelukkig samen. Toch blijft er iets dwars zitten.

Er tussenin
Haar man heeft twee dochters (35 en 32 jr), die beiden ook al weer getrouwd zijn en kinderen hebben. De oudste dochter is het grote probleem: deze heeft vanaf het begin tussen vader en Annelies in gestaan. Steeds liet ze overduidelijk blijken dat mevrouw geen positie had en ook nooit zou krijgen, wat haar betrof. Annelies mocht geen oma zijn van haar kinderen. De jongste dochter was ook niet erg blij met de komst van Annelies, maar zij duldde haar nog enigszins. Inmiddels is dát contact verbeterd.

Doorbrieven
Maar t.a.v. de oudste dochter blijven er steeds problemen. Haar man gaat regelmatig alleen naar zijn dochters op bezoek, wat Annelies niet zo erg vindt, maar wat ze dan later bemerkt is dat haar man dingen hoort van zijn dochter die hij “moet doorbrieven” van zijn dochter, bv. dat Annelies ervan verdacht werd te stoken tussen vader en dochter.

Wat was er gebeurd?
Annelies was er achter gekomen dat vader tegen zijn dochter ook verteld had over probleempjes die er zo af en toe speelden tussen Annelies en hem. Iedere relatie kent wel kleine (en grotere) strijdpunten, en vader was zo onverstandig geweest om die met zijn dochter te delen. Toen Annelies aangaf dat ze niet wilde dat hij dat met zijn dochter besprak, en hij ook dit weer met dochter deelde, ging het nog verder mis. Annelies mocht zich er (volgens dochter) niet mee bemoeien wat haar vader en zij bespraken. Bovendien gaf dochter haar vader natuurlijk gelijk bij elk ruzietje.

Daar wordt het niet beter van
Loyaliteit tussen vader en dochter is volkomen normaal, maar dat vader zijn dochter belast met de ruzies van hemzelf met zijn vriendin, dat is onverstandig. Op de eerste plaats moet hij daar de kinderen niet mee belasten, maar op de tweede plaats betekent dat nog meer onderlinge strubbelingen tussen Annelies en zijn dochter. Daar wordt het niet beter van.

Hulpverlening
Ik leerde het stel hun ruzies voortaan zelf te beslechten en bovendien begreep vader later ook dat hij het voor iedereen moeilijk had gemaakt door de conflicten te delen met zijn dochter. Annelies wordt nooit de vriendin van dochter, maar de relaties zijn genormaliseerd, sinds hij dat niet meer doet. Het geeft hem zélf ook meer rust.

Share