Pand half jaar op slot

Drugslab aan Hoofdstraat Veghel: pand half jaar op slot

Burgemeester Van Rooij van Meierijstad heeft op 23 maart 2021 een loods aan de Hoofdstraat in Veghel gesloten voor de duur van zes maanden. Eerder werd in deze loods een ingericht en in werking zijnde drugslaboratorium voor de productie van metamfetamine aangetroffen en diverse goederen en chemicaliƫn die wijzen op vervaardiging van (synthetische) drugs.

De burgemeester is bevoegd om bestuursrechtelijk op te treden bij zowel de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs, als ook bij het aantreffen van voorbereidingshandelingen. De aanwezigheid van deze goederen en vloeistoffen worden ook wel voorbereidingshandelingen genoemd. In de loods aan de Hoofdstraat werden zowel geproduceerde harddrugs (metamfetaminekristallen) als goederen en chemicaliƫn aangetroffen, die kunnen worden aangemerkt als voorbereidingshandelingen.

Gelet op de aangebrachte voorzieningen, de capaciteit van de productieapparatuur, alsmede de hoeveelheid aanwezige metamfetamine kristallen en vloeistoffen kan worden gesproken van grootschalige en professionele productie van metamfetamine. Hierdoor was er sprake van een welbewust handelen in strijd met de Opiumwet.

Om het gebruik van panden voor de productie en handel van drugs tegen te gaan en de openbare orde en het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de loods te herstellen en te beschermen, heeft burgemeester Van Rooij het betreffende gedeelte van de loods voor de duur van zes maanden gesloten en verzegeld. Hierdoor kan dit deel van de loods gedurende deze periode niet meer worden betreden en gebruikt. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast een strafrechtelijke maatregel van de politie en het Openbaar Ministerie worden opgelegd.

Share