Verkiezingscampagne gestart

Verkiezingscampagne van start in Meierijstad

Vandaag 19 februari is door burgemeester van Rooij het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne in Meierijstad. In Eerde onthulde hij de eerste Trotter (digitaal billboard) met daarop de landelijke politieke partijen die meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen. Deze Trotter vervangt het ‘oude’ aanplakbord.

Het mobiele verkiezingsbord biedt de volgende voordelen:
 duurzaam door hergebruik van de mobiele verkiezingsborden;
 geen vervuiling van de openbare ruimte door afgevallen verkiezingsposters (milieuvriendelijk);
 weerbestendig;
 minder campagnekosten voor politieke partijen.

In Meierijstad staan straks 20 van dergelijke Trotters. Voor de locaties verwijzen wij u naar www.meierijstad.nl/home/informatie-voor-politiekepartijen_43680/item/verkiezingsborden_12572.html

Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen
Op 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In verband met corona zijn een aantal voorzieningen getroffen om het stemmen veilig te kunnen laten gebeuren, namelijk:
 Op 15 maart en 16 maart kunnen kiezers al hun stem uitbrengen op één van de acht locaties, die extra voor deze vroeg-stemmers zijn ingericht. Op deze manier hebben de kiezers meer mogelijkheden om te stemmen, zodat drukte verspreid wordt over drie dagen en er geen wachtrijen hoeven te ontstaan.
 Alle stembureaus zijn voldoende ruim van opzet zodat er 1,5 meter afstand gehouden kunnen worden.
 Bij zorginstellingen is een ‘bijzonder stemlokaal’ ingericht alleen voor eigen bewoners en zorgmedewerkers.
 Voor de kiezers van de stemdistricten die normaal gesproken hun stem uitbrengen bij een zorginstelling zijn alternatieve stemlocaties gevonden. Ook wordt op andere locaties een stembureau ingericht voor stemlokalen die op 17 maart 2021 niet beschikbaar zijn (zoals het voormalig gemeentehuis Schijndel en basisschool De Uilenbrink) en stemlokalen die te klein zijn om de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren (bijvoorbeeld de brandweerkazerne in Sint-Oedenrode).
 Tevens zijn drie drive-in-stembureaus ingericht. In Veghel en Schijndel wordt een drive-in ingericht op de gemeentewerf en in Sint-Oedenrode bij manege de Pijnhorst.
 Verder krijgen kiezers van 70 jaar en ouder een briefstempakket. De briefstem kan per post worden gestuurd of afgegeven worden bij de bibliotheek in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel.

Deze extra stemmogelijkheden moeten bijdragen aan een goede opkomst omdat kiezers zich daardoor niet geremd hoeven te voelen om te gaan stemmen.

 

Share