Oude Raadhuis Veghel

Oude Raadhuis Veghel klaar voor de toekomst

Het oude raadhuis aan de Markt in Veghel wordt het komende jaar grondig gerenoveerd. De gemeente Meierijstad combineert daarbij de benodigde onderhoudswerkzaamheden met een aantal duurzaamheidsaanpassingen, waardoor het gebouw weer toekomstbestendig wordt.

Van Energielabel E naar A
Het monumentale pand uit 1876 is wel toe aan een opknapbeurt. Zo moet de dakbedekking vervangen worden, moeten de vloeren worden opgeknapt, het schilderwerk aangepakt en de verlichting en verschillende installaties vervangen worden. Dit is volgens het Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan van de gemeente. Met de grootschalige renovatie ontstaat ook een kans om het pand te verduurzamen. Door het te isoleren en het toepassen van warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichting, wordt het gebouw energiezuiniger. Zoveel zelfs, dat het in plaats van energielabel E (energieverspiller) naar het groene label A gaat.

Werk met werk maken
De grootste gebruiker van het pand, Bibliotheek Meierijstad, maakt van de gelegenheid gebruik om zelf ook nog de inrichting aan te passen. En er worden nog een aantal verbeterpunten voor het dagelijks gebruik van het pand aangepakt. Zo wordt bijvoorbeeld de toegankelijkheid verbeterd.

Wethouder Coby van der Pas: “Door alle werkzaamheden te combineren en alles grondig aan te pakken, behouden we ook voor de toekomst het ‘Oude Raadhuis’ als monument en cultureel erfgoed, dragen we bij aan duurzaamheid en wordt het voor gebruikers en bezoekers een nog aangenamer gebouw om te zijn.”

De werkzaamheden voor de renovatie en verduurzaming staan gepland voor de periode maart tot juni 2021. In december wordt de gemeenteraad voorgesteld in te stemmen met de renovatie, verduurzaming en verdere aanpassingen en hiervoor het benodigde aanvullende krediet beschikbaar te stellen.

Share