Startschot World Cleanup Day

Startschot World Cleanup Day Meierijstad bij Basisschool Franciscus.

Met de World Cleanup Day op zaterdag 19 september steken inwoners van Meierijstad
samen met 180 andere landen de handen uit de mouwen voor een schone omgeving. In de eek ervoor organiseren veel scholen opruimacties. Vandaag gaf burgemeester Kees van
Rooij het startschot voor de diverse acties in Meierijstad op Basisschool Franciscus in SintOedenrode. Zo’n 125 leerlingen gingen naar buiten om zwerfafval te rapen; en de
burgemeester stak zelf ook de handen uit de mouwen.

‘Met elkaar naar een duurzaam Meierijstad’
Kinderen uit verschillende groepen van de school vertelden enthousiast aan de burgemeester wat zij doen op school aan een duurzame leefomgeving. Te denken aan afval scheiden, de plastic tassen vervangen voor fairtrade tassen. Daarnaast leren ze hoe apparaten met herbruikbare grondstoffen gemaakt kunnen worden en hoe je eigen groenten in een moestuin verbouwt. Ook o.a. Basisschool De Ark, BSO de Heidebloem, Kinderopvang de zevenmijlslaars en buurtvereniging Stamhuis doen vandaag mee. Alle kinderen konden genieten van een lekker vitaal biologisch appeltje uit de eigen regio, beschikbaar gesteld door de in Veghel gevestigde biologische groothandel Udea.
Op zaterdag 19 september is het de beurt aan vele andere bewonersinitiatieven en
(wijk)verenigingen om de buurt schoner te maken. De gemeente Meierijstad ondersteunt alle activiteiten en verzorgt vuilniszakken, handschoenen, afvalgrijpers en veiligheidshesjes.

World Cleanup Day
Blikjes in de berm, chipszakken bij het bankje of papiertjes op de stoep vervuilen de openbare ruimte; sommig afval vergaat nauwelijks en blijft jarenlang liggen. En dat terwijl mensen juist blij worden van een schone omgeving. Samen met bedrijven, scholen, ondernemers en verenigingen gaat gemeente Meierijstad aan de slag om de omgeving gezamenlijk zwerfafval vrij te maken. De traditionele Landelijk Opschoondag werd dit voorjaar vanwege Corona, ook in Meierijstad, afgelast. World Cleanup Day is een vergelijkbaar initiatief maar dan internationaal. De activiteit past prima in de zwerfafvalaanpak van Meierijstad’.

Share